Home » Recepten » Cakes » Zalige cake met Irish whiskey en rozijnen

Zalige cake met Irish whiskey en rozijnen

2 04 2022 | Cakes, Yvette van Boven | 0 Reacties

Er schijnen mensen te bestaan die weinig tot geen alcohol tot zich nemen. Dat is helemaal niet erg, laat iedereen vooral datgene doen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Voor mij geldt bijna echter dat ik mijn dagelijkse glaasje erg goed weet te appreciëren. Misschien dat anderen dit dan op hun beurt weten te weerleggen door te zeggen “te goed”.

Om jullie gerust te stellen: op één enkele keer na, ben ik nog nooit echt zo beneveld geweest dat ik me er niets van weet te herinneren. En die ene keer was ik nog erg jong en onbezonnen. Bovendien was ik plotsklaps weer zo nuchter als een kleuter, toen ik tegen een paaltje opbotste en zich de hele meute waarmee ik de stad onveilig gemaakt had, dubbelgeslagen van de pret om me heen verzameld had. Dat was de eerste en de laatste keer dat ik de spreekwoordelijke rem niet wist te vinden.

Goed, tot zover de inleiding. Wat ik wilde zeggen: met een scheutje alcohol wordt alles stukken beter. Vooral gerechten. Pastis in de bouillabaisse. Cognac in de champignon-roomsaus. Marasquin in de chipolatapudding. Bokbier in de stoofpot. En whiskey dus in deze zalige cake met Irish whiskey en rozijnen. Aan de e in het woord kun je zien dat het van Ierse makelij is. In veel andere landen wordt het als whisky geschreven, tsja, dat is voor de echte Ier natuurlijk nooit the real stuff. Een gevoelig puntje.

Zalige cake met Irish whiskey en rozijnen

Ingrediënten:
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
5-6 eetl whiskey
200 gr sultana rozijnen
200 gr roomboter
200 gr bruine basterdsuiker
3 eieren, losgeklopt
250 gr bloem
2 theel bakpoeder
snuf zout

Bereidingswijze:
Meng de geraspte schil van de sinaasappel, het sap, 3 eetlepels whiskey en de rozijnen in een schaaltje.
Schep om en laat dit ten minste 4 uur (liever nog een nacht) afgedekt staan.

Verwarm de oven voor tot 180˚C (160˚C hetelucht). 
Vet een cakeblik in, knip een strook bakpapier dat op de bodem past en laat de randen overhangen. Zo til je de cake er straks gemakkelijk uit.

Klop de roomboter en suiker tot het mengsel licht en luchtig is.
Voeg in delen de losgeklopte eieren toe, telkens het beslag doorkloppend tot al het ei is verdwenen.
Zeef de bloem, het bakpoeder en zout erboven en spatel het door langzaam door het beslag.
Meng dan de rozijnen en de overgebleven vloeistof uit het schaaltje erdoor.

Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake 60 tot 75 minuten in de oven gaar.
Check de cake na 20 minuten; wordt hij aan de bovenkant al donker, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake goed.

Prik met diezelfde prikker overal gaten in de bovenkant en druppel, wanneer de cake nog warm is en in de vorm zit, de rest van de whiskey erover en laat dit zo’n 20 minuten intrekken.

Til de cake aan het bakpapier uit de vorm en laat hem nu helemaal afkoelen.

Bron recept: Home Sweet Home – Yvette van Boven

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.