Home » Recepten » Brood en crackers » Irish whiskey soda bread

Irish whiskey soda bread

28 01 2012 | Brood en crackers, Ierland, Yvette van Boven | 4 reacties

Irish whiskey soda bread. For the diehards. For the crazy ones. The misfits. The rebels an the troublemakers. Or the ones who see things differently .

Niet iedereen is dol op sodabread. Het is stevig en compact. Maar het is wel brood zoals brood hoort te zijn. Vullend, authentiek. Heel anders dan het fluffy supermarktbrood, dat tot in de eeuwigheid der dagen vers lijkt te blijven. De whiskey in dit sodabrood maakt het wel heul speciaal. Persoonlijk vind ik dat lekker en durf er best nog een marmelade op te smeren waarin ook whiskey is verwerkt. Het recept is van Yvette van Boven. Deze sympathieke dame heeft in Ierland gewoond, dus de expert bij uitstek op sodabread-gebied. Probeer het maar eens, je zult versteld staan van het resultaat!

Irish whiskey soda bread

Ingrediënten
150 gr rozijnen en krenten
1 koffielelepel karwijzaad
4 eetl Ierse whiskey
1 kg bloem
3 eetl suiker
1 eetl bakpoeder
½ theel baking soda (zuiveringszout)
snuf zout
50 gram boter op kamertemperatuur
2 eieren
circa. 400 ml karnemelk, of zoveel als nodig is om een samenhangend deeg te krijgen

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°.

Vermeng de rozijnen en krenten met het karwijzaad en de whiskey en laat het even staan.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en de boter tot grove kruimels.
Schep dan het rozijnen-whiskeymengsel snel door het bloemmengsel.

Klop de eieren los, bewaar 2 eetl. van de eieren in een kommetje en giet de rest bij de karnemelk.
Giet dit vervolgens bij het bloemmengsel en kneed tot alles mooi bij elkaar blijft. Niet langer!

Vorm een mooie bol van het deeg, til het op een bakplaat en besmeer het met het achtergehouden ei.
Maak met een scherp mes een kruis in het midden. Bak het brood in 40 à 45 min. gaar. Het brood moet hol klinken als je erop klopt.

Bron recept: Home Made Winter – Yvette van Boven

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

  1. Caroline Brouwer

    Dit is wat voor mij: niet te lang kneden! Het ziet er erg smakelijk uit.

    Antwoord
  2. Nell Nijssen

    Ik zeg: doen, Caroline. Een makkelijker brood is er niet.

    Antwoord
    • eric

      Waauw ziet er mooi uit, doet een beetje aan panettone denken qua structuur…proef je nog iets van de Whiskas na het bakken?
      Ben zelf met stokbrood aan het experimenteren, wil graag luchtig brood bakken…dat valt nog niet mee!
      Maar van deze site heb ik al veel plezier gehad:
      http://www.weekendbakery.com

      Antwoord
  3. Nell Nijssen

    Ha, ha, Eric, jij hebt vast en zeker een kat 😉 Nee, de “whiskas” proefde ik niet veel meer van terug. Jammer, want er zat best veel in (doe altijd drupje meer dan het recept aangeeft).
    De site weekendbakery kende ik nog niet, dus thnx voor de tip!!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rarebits met peer en stilton - Yvette van Boven - Eetplezier & Meer - […] laatste stukje sodabread van eergisteren lag enigszins zieligjes naar me te gluren. Moest-ie zonder pardon de kliko in? […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.