Irish whiskey soda bread. For the diehards. For the crazy ones. The misfits. The rebels an the troublemakers. Or the ones who see things differently .
Niet iedereen is dol op sodabread. Het is stevig en compact. Maar het is wel brood zoals brood hoort te zijn. Vullend, authentiek. Heel anders dan het fluffy supermarktbrood, dat tot in de eeuwigheid der dagen vers lijkt te blijven. De whiskey in dit sodabrood maakt het wel heul speciaal. Persoonlijk vind ik dat lekker en durf er best nog een marmelade op te smeren waarin ook whiskey is verwerkt. Het recept is van Yvette van Boven. Deze sympathieke dame heeft in Ierland gewoond, dus de expert bij uitstek op sodabread-gebied. Probeer het maar eens, je zult versteld staan van het resultaat!
Irish whiskey soda bread
Ingrediënten
150 gr rozijnen en krenten
1 koffielelepel karwijzaad
4 eetl Ierse whiskey
1 kg bloem
3 eetl suiker
1 eetl bakpoeder
½ theel baking soda (zuiveringszout)
snuf zout
50 gram boter op kamertemperatuur
2 eieren
circa. 400 ml karnemelk, of zoveel als nodig is om een samenhangend deeg te krijgen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°.
Vermeng de rozijnen en krenten met het karwijzaad en de whiskey en laat het even staan.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en de boter tot grove kruimels.
Schep dan het rozijnen-whiskeymengsel snel door het bloemmengsel.
Klop de eieren los, bewaar 2 eetl. van de eieren in een kommetje en giet de rest bij de karnemelk.
Giet dit vervolgens bij het bloemmengsel en kneed tot alles mooi bij elkaar blijft. Niet langer!
Vorm een mooie bol van het deeg, til het op een bakplaat en besmeer het met het achtergehouden ei.
Maak met een scherp mes een kruis in het midden. Bak het brood in 40 à 45 min. gaar. Het brood moet hol klinken als je erop klopt.
Bron recept: Home Made Winter – Yvette van Boven
Dit is wat voor mij: niet te lang kneden! Het ziet er erg smakelijk uit.
Ik zeg: doen, Caroline. Een makkelijker brood is er niet.
Waauw ziet er mooi uit, doet een beetje aan panettone denken qua structuur…proef je nog iets van de Whiskas na het bakken?
Ben zelf met stokbrood aan het experimenteren, wil graag luchtig brood bakken…dat valt nog niet mee!
Maar van deze site heb ik al veel plezier gehad:
http://www.weekendbakery.com
Ha, ha, Eric, jij hebt vast en zeker een kat 😉 Nee, de “whiskas” proefde ik niet veel meer van terug. Jammer, want er zat best veel in (doe altijd drupje meer dan het recept aangeeft).
De site weekendbakery kende ik nog niet, dus thnx voor de tip!!