Home » Recepten » Vleesgerechten » Rundvlees met bier uit de slowcooker

Rundvlees met bier uit de slowcooker

25 11 2016 | Vleesgerechten | 6 reacties

Een mens koopt nooit zomaar een product. Je koopt een droom, een illusie, iets waar je blij van wordt. Je moet daar geen verstand op loslaten, want dan gaat het mis. Het zou zomaar kunnen dat je na enig nadenken besluit om het product niet te kopen. Mooie boel. Daar zit je dan: met een uiteengespatte droom, volkomen gedesillusioneerd verdrietig te wezen. Doe dat jezelf alsjeblieft niet aan! Blijf geloven in die droom die helemaal alleen van jou is. Het leven is te kort om je ongelukkig te voelen.

Met dit alles in gedachten, schafte ik mij onlangs een slowcooker aan. Zo’n elektrische pan die met behulp van thermostaten altijd op dezelfde temperatuur blijft. Je kunt er ’s morgens voor je naar je werk gaat, van alles in doen en als je ’s avonds thuis komt, is het eten klaar. Vanwege de uiterste lage temperatuur kan het eigenlijk niet aanbranden. Hele kippetjes, pulled pork, verrukkelijke stoofpotten, een heel scala aan culinaire werelden zag ik aan mijn geestesoog voorbij trekken.

En nu ik mijn eerste experiment achter de rug heb, kan ik niets anders dan constateren dat ik dik tevreden ben. Hier en daar, zoals bij erwtensoep bijvoorbeeld, behoeft het wat aanpassingen in de bereidingswijze, maar de soep was prima én – belangrijker nog – ik kon het regelmatige roeren om aanbranden te voorkomen, gewoon achterwege laten. Very handy!! Kopen dus die slowkoekert!

Rundvlees met bier

Ingrediënten:
2 eetlepels zonnebloemolie
500 tot 900 gram rundvlees, in blokjes
1 grote ui, grof gesneden
1 eetlepel bloem
500 ml donker bier (bijvoorbeeld bockbier of kasteelbier)
4 theelepels grove mosterd
3 theelepels (licht- of donker)bruine basterdsuiker
2 eetlepels tomatenpuree
450 ml hete runderbouillon
vier of vijf stengels bleekselderij, geschild en dun gesneden
600 gram aardappels, in dunne schijfjes gesneden
25 gram gesmolten boter
zout en peper

Bereidingswijze:
Doe de slowcooker alvast aan.
Verhit de helft van de olie in een braadpan en voeg geleidelijk de helft van het vlees toe. Bak het bruin op hoog vuur. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en doe het in de slowcooker.
Verhit de resterende olie. Bak de ui samen met de rest van het vlees tot het bruin is.
Voeg de bloem toe, het bier, de mosterd, suiker, tomatenpuree en zout en peper naar smaak.
Laat koken, roer en brengt het dan over in de slowcooker.
Voeg de bouillon toe. Leg de bleekselderijschijfjes bovenop het vlees, bedek met de aardappelschijfjes en bestrijk met de gesmolten boter.
Voeg wat extra zout en peper toe.
Doe het deksel op de slowcooker en laat 5-6 uur op ‘ high’ pruttelen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

6 Reacties

 1. Karin

  Ja hoor daar is ie dan de slowcooker. Ik las al met angst en vrezen maar gelukkig het bevalt. Hier ook een zeer tevreden gebruiker, Gister nog hachee gemaakt, echt super. Heel veel kookplezier ermee en ik hou de recepten in de gaten 🙂

  Antwoord
  • nellnijssen

   De cooker bevalt enorm, Karin. Volgende week wil ik ossenstaartsoep maken en schouderkarbonades. Hachee heb ik vandaag op. Gisteren erwtensoep! Ideaal ding in de winter.

   Antwoord
 2. Mineke

  Ook ik ben er helemaal weg van. heb hem al een jaar. S,morgens even alles klaarmaken, pan aan, durf de pan zelfs alleen te laten ( naar de fair in Kats) en s,avonds komen de heerlijke geuren je tegemoet. Vandaag idd runderstoofvlees in bier. Lekker.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Super dat je ook zo tevreden bent met je slowcooker, Mineke!

   Antwoord
 3. MyriamC

  Voor dit recept zie ik eerlijk gezegd niet veel verschil met een stoofpot (type Le Creuset). Het ‘grootste’ werk, het vlees aanbraden, de ui stoven, enz., moet je nl. toch nog zelf doen, Daarna gaat de stoofpot op een laag pitje op het vuur voor enkele uren. Ik heb nog nooit aangebakken stoofvlees gehad op die manier en ik heb maar één pot vuil gemaakt. 😉
  Ik ben gewoon ook geen fan van al die moderne dingen die veel plaats innemen. Mijn kelder staat er vol van.
  Maar ieder zijn ding natuurlijk, en ik ben blij dat jij er blij mee bent.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Exact dezelfde gedachten heb ik ook enkele jaren gehad, Myriam. Weer een ding erbij, dat misschien niet bevalt en vervolgens in een hoekje beland. Het was dus een gok toen ik hem kocht, maar ik gunde mezelf de droom, de illusie. Voor deze stoofpot moet je idd nog een pan gebruiken, hoewel er tegenwoordig ook slowcookers zijn met een pan die op het vuur kan. Een royale Creuset pan werkt even goed, dat is zo. Maar zelf krijg ik mijn keramische plaat niet zodanig ingesteld dat het net niet pruttelt. Ik moet dan toch om het half uur even kijken, dan weer net iets te hoog, dan weer net iets te laag. Deze slowcooker wordt op de hoogste stand 80 graden. Voor erwtensoep (waar je toch regelmatig in moet roeren) was het echt ideaal. Nee hoor, ik heb geen aandelen en wil je ook helemaal niet overtuigen. Mijn Creuset en Staub pannen blijven ook bij mij gewoon in de gratie

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.