Home » Recepten » Cakes » Bara brith op de wijze van Paul Hollywood

Bara brith op de wijze van Paul Hollywood

25 11 2021 | Cakes, Engeland, Paul Hollywood | 0 Reacties

Bara brith betekent gespikkeld brood, een geruststellende huiselijke naam voor dit heerlijke theebrood. De spikkels staan voor het grote aantal rozijnen, maar Paul Hollywood heeft er in zijn versie ook wat vers fruit bij gedaan, waardoor het lekker vochtig is. Van de sterke zwarte thee proef je als zodanig niet veel terug, maar waarschijnlijk zou het toch heel anders smaken als er geen thee in verwerkt zou zijn.

Bara brith is van oorsprong een Welsh gerecht. Het is sterk verwant aan het Ierse barmbrack en de Yorkshire tealoaf. Elke streek claimt dat haar eigen theebrood het meest unieke en originele exemplaar is. Rivaliteit is een Engelsman niet geheel vreemd. Maar ach, in Nederland kennen wij dit verschijnsel ook wel.  Friese erwtensoep is verschillend is van de Brabantse versie, in die context moet je het een beetje zien. 

Ook zo fijn is dat dit soort brood (of liever gezegd cake) easy-peasy te maken is. Geen minutenlang mixen, geen onhandig kneden of vormen. Alles in één kom en  simpelweg even mengen. Gladstrijken in het blik en ….. bakken maar!

Bara brith op de wijze van Paul Hollywood

Ingrediënten:
300 g sultanarozijnen
300 ml hete, sterke zwarte thee
1 appel, goudreinet of Jonagold
2 pruimen, ontpit en fijngesneden
50 gr donkere muscovadosuiker of bruine basterdsuiker
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 g gemalen amandelen
2 middelgrote eieren

Bereidingswijze:
Plaats de sultanarozijnen in een kom en giet de hete thee erover.  Dek af en laat een nacht weken.

De volgende dag de oven voorverwarmen tot 160˚C (150°C hetelucht). Vet een bakvorm van circa 1 kg in en bekleed deze met bakpapier.


Schil de appel, rasp de helft en snij de andere helft in kleine stukjes. 
Voeg alle appel toe aan het geweekte fruit en de thee, samen met alle overige ingrediënten.
Meng alles goed door elkaar.

Giet het mengsel in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak ongeveer 1½ uur, tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.

Laat 10 minuten in de vorm staan ​​en stort daarna op een rooster om af te koelen.
Serveer in plakjes met een ferme lik roomboter.

Bron recept: British baking – Paul Hollywood

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.