Home » Dagboek » Mijmeringen » Minder vlees eten doe je zo

Minder vlees eten doe je zo

9 03 2019 | Mijmeringen | 3 reacties

Elk zichzelf respecterend modern mens doet anno 2019 klakkeloos wat de media hen dicteert. Zo ontstaat vanzelf de hype. Mensen staan niet graag alleen met hun gedachtegang en sluiten daarom dolgraag bij de kudde aan. Dat is veilig en vertrouwd. Mocht je het mis hebben met de door jouw bedachte ideëen, dan kun je je heel gemakkelijk verschuilen achter de wollige rug van je mede-mak-schaap.

Enfin. U herkent in het bovenstaande natuurlijk de amateur-psycholoog in mij. Van de kouwe, vette grond ook nog eens. Toch zit er een kern van waarheid in. Je moet wel heel zeker van je zaak zijn – bijna arrogant zelfs – om iets totaal nieuws te introduceren. Gelukkig blijven er wel altijd lieden die hun nek uit durven steken en die de markt willen veroveren met hun hybride automobielen, cryptovaluta of via smartphone te bedienen van kleur wisselende verlichting.

Ook gezondheidspioniers blazen door de eeuwen heen een aardig partijtje mee. Intussen hebben we de quinoa, gojibessen en tarwegrassen al weer ver achter ons gelaten. Veel te duur en veel te weinig smaak. In plaats daarvan is de trend ontstaan om te kiezen voor een meer gematigd voedingspatroon. Minder suiker, zout, vet, koolhydraten en bovenal minder vlees! Goed plan, lijkt mij.

Ik sluit gewillig bij de kudde aan. Ergens in de achterste gelederen, dat dan weer wel. Zodat een eventuele escape onopgemerkt blijft voor de rest, want ja, zo zit deze vleesverlater in elkaar. Nooit de uitersten zoekend, altijd wiebelend op de rand van zekerheid

To the point: ik koop verantwoord vlees van beestjes die – als ik alles mag geloven – een prettig scharrelend leven gehad hebben. Grazend op mals-groene weiden of wentelend en knorrend in de modder. Vervolgens maak ik daar met behulp van mijn molentje een gehakt vleesje van. Meestal is dat niet meer dan twee ons. Zeggu? Niet veel? Nee, dat was de bedoeling toch? Vlees verlaten = vlees weglaten. Maar let op: nu komt de truc.

Aan die twee ons vlees voeg ik twee losgeklopte eieren toe, een koffiekop panko, 1 fijngesnipperd sjalotje en ten minste 7 à 8 zeer fijngehakte champignons (geprakte kikkererwten kan ook). Afkruiden met mijn favoriete specerijen en bakken maar! Niemand proeft dat de helft van mijn gehaktballetjes uit iets anders bestaan als vlees.

Dat is namelijk het mooie ervan, zodra je een flintertje vlees gaat bakken, braden of roosteren, komt de Maillardreactie vrij. Dit bestaat uit een complexe reeks chemische reacties die optreden tussen reducerende suikers en aminozuren, welke tevens zorgt voor de bruinkleuring. Naast die specifieke geur van gebakken vlees, zorgt het ook voor wagonladingen onvervalste smaakbeleving. Elk afzonderlijk ingrediënt proeft nu exact hetzelfde als het hoofdbestanddeel.

De befaamde half-om-half gehaktbal omgetoverd tot een moderne bal met vegetarische elementen. Met een betere smaak en structuur dan alle in de supermarkt gepresenteerde vleesvervangers. Vind ik. Veel minder zout ook. Zonder gemanipuleerde soja-eiwitten. Vrij van aroma’s en toegevoegde vitamines en mineralen. Als je op deze wijze met je voeding omgaat, zorg je al direct voor een fikse reductie van je vleesconsumptie.

Zie ik jullie nu goedkeurend zitten te knikken? Oke, wees welkom en sluit aan in de rij. Sleur in je enthousiasme je buurvrouw, partner, kind of achteroom mee en let morgen op de krantenkoppen. Wellicht is een nieuwe hype geboren. Want zelfs iets banaals als zo’n zelfverzonnen pseudobal kan belangrijker lijken dan het in werkelijkheid is.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

 1. MyriamC

  Zo doe ik het al sinds ik getrouwd ben (zonder de champignons dan wel). Van mijn moeder geleerd. Ik weet dus gewoon niet beter …

  Antwoord
  • nellnijssen

   Dan wel waarschijnlijk met paneermeel in plaats van panko? En vergis je niet: dit is echt een koffiekopje panko. Best veel dus, tezamen met de twee eieren en de champignons.

   Antwoord
   • MyriamC

    Heb nooit paneermeel gebruikt. Vroeger maakte ik het met beschuit die ik maalde in een ouderwetse passe-vite. De laatste tijd met panko, die ik ook fijner maal in dezelfde ouderwetse passe-vite. Ik doe trouwens maar 1 ei op 250 gr gehakt. Denk niet dat ik het mengsel anders vast genoeg zou krijgen om er balletjes van te rollen.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegaburger op de wijze van Joke Boon | Eetplezier & Meer - […] Geen of minimaal vlees eten past in dit tijdsbeeld. Je bent pas écht hip als je vegan eet. Oké,…
 2. Sandwichspread lekker fris en lekker anders | Eetplezier & Meer - […] maar geloof me: ik doe mijzelf nog steeds niets tekort. Dat hoeft ook niet, want zelfs zonder al te…
 3. Elzasser zuurkool - Eetplezier & Meer - […] en een Hema-rookworstje ernaast. Niet de magere soort, dat is dan meteen ook weer zo armoedig. Als vleesverlater doe…
 4. Huisgemaakte spare-ribs - Eetplezier & Meer - […] U en uw huisgemaakte spare-ribs? Was u het toch die veelvuldig melding maakt van het feit weinig tot geen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.