Home » Recepten » Vegetarische gerechten » Vegaburger op de wijze van Joke Boon

Vegaburger op de wijze van Joke Boon

16 07 2019 | Vegetarische gerechten | 4 reacties

Als babyboomer heb ik het soms niet gemakkelijk in deze snel voortschrijdende wereld. Smartphone, social media, elevatorpitch, moodboard, e-commerce, stuk voor stuk ingewikkelde materie die ik mij eigen dien te maken. Ik vind het maar lastig en toch wil ik vooral méégaan in deze wervelende tijdstroom, dus worstel ik me vrouwmoedig door alle informatie heen die tot mij komt.

Zelfs op eetgebied lijkt anno 2019 alles volledig veranderd ten opzichte van twintig jaar geleden. De andijvie is verdrongen door kimchi, witte tarwebloem door kikkererwtenmeel en de oude, vertrouwde bloemkool wordt niet langer gekookt en voorzien van een bechamelsausje, maar dient in gemalen vorm als rijst of pizzabodem.

Geen of minimaal vlees eten past in dit tijdsbeeld. Je bent pas écht hip als je vegan eet. Oké, ik doe op mijn manier dapper mee, want als babyboomer ben ik doodsbang om als oud bestempeld te worden. Toch blijft het steeds zoeken naar volwaardige vleesvervangers. De meeste kant-en-klaarproducten zijn wat mij betreft veel te zout, teveel volgestopt ook met een compleet arsenaal aan kunst- en hulpmiddelen.

Dus ben ik vooral heel blij met deze vegaburger op de wijze van Joke Boon, de onvolprezen bonenkoningin. Ook in deze burger zitten bonen, maar toch vooral pinda’s. Consistent wordt het door ei en havermout en de spicy kruiden zorgen voor de pittige toets. Ik heb deze vegaburger bij de warme maaltijd geserveerd, naast de rijst en de groenten. De bijbehorende pindamayonaise liet mij eerst licht aarzelen, maar blijkt een voltreffer! 

Vegaburger op de wijze van Joke Boon

Ingrediënten (voor 4 burgers)
75 gr gekookte kidneybonen, uitgelekt
1 ui, in stukken
1 teen knoflook, gepeld
150 gr gezouten pinda’s
15 gr havermout
1 ei
1/2 el sambal badjak (10 gr)
1/4 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1/2 tl vijfkruidenpoeder
1/2 tl gemberpoeder
olie om in te bakken

voor de pindamayonaise:
2 eetl mayonaise of yogonaise
1 eetl pindakaas met of zonder stukjes, naar voorkeur, of wat je in huis hebt
1/2 eetl sambal badjak
1/2 eetl ketjap manis
1 eetl citroensap
1 theel ketchup

Bereidingswijze:
Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken.

Doe ui, knoflook, pinda’s, bonen, havermout, ei, sambal en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangende massa. Vorm 4 burgers van het mengsel.

Laat 15-30 minuten opstijven in de koelkast. je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. (Heb ik ook gedaan)

Verhit 2-3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de burgers in 5-7 minuten rondom bruin en krokant.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

 1. MyriamC

  Ik ben niet hip en heb er ook totaal geen behoefte aan om hip te zijn. Lang leve bloemkool met bechamelsaus, rijst en échte pasta ipv courgetteslierten. Met daarbij een lekker stukje vlees.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Haha Myriam, heel goed van jou! Blijf vooral dicht bij jezelf, daar hebben twijfelende zieltjes als ik houvast aan

   Antwoord
 2. Antoinet

  Ik ben ook niet hip maar ben een bewuste eter. Wat lijkt mij dit een heerlijk recept. Ik ga het zeker proberen.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Voor een bewuste eter als jij, heb ik mijn volgende artikel geschreven: een recensie van het boek: zin en onzin in de supermarkt! Nog meer feiten en wetenswaardigheden op het gebied van voeding. Intussen fijn smikkelen van deze vegaburger.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.