Home » Recepten » Vleesgerechten » Gevuld varkenshaasje met gehakt

Gevuld varkenshaasje met gehakt

8 01 2017 | Vleesgerechten | 0 Reacties

Gevuld varkenshaasje? Huh? Met gehakt? Wie van jullie eet er ook al tijden geen vlees meer? Ik kan er even niet opkomen, help me even. O verhip, dat is waar ook, ik ben het zelf *grijns*. En waarom is dat ook weer precies, vrouwtje Eetplezier? Dat zal ik jullie vertellen. Het is a) een (mijn) protest tegen de monsterlijke uitwassen van de bio-industrie en b) het meeste vlees vind ik echt niet lekker. Bij dat laatste moet je met name denken aan alles wat rood of rosé gegeten dient te worden. Ook wild mag mijn deurtje voorbij gaan. Nou ja, zo’n lief bambi’tje die verdwaald is en met haar reebruine ogen door mijn keukenraam zou staan koekeloeren, zou ik natuurlijk wel direct adopteren, maar zou nooit ofte nimmer op mijn bordje belanden.

En ik moet zeggen dat ik blij ben dat vlees in de loop der jaren een steeds minder prominente plaats in mijn menu is gaan innemen. G. en ik kunnen heel goed zonder, hebben we ontdekt. Maar goed, zo af en toe zijn er van die hoogtijdagen dat je best eens trek hebt in een goed stukje vlees. Ik rijd daar met genoegen een stukje voor om. In Zierikzee zit een slager die Livar varkensvlees verkoopt. 

Als ik het mag geloven, scharrelen deze varkentjes nog lekker binnen in het stro en buiten in de modder. Het Livarvlees onderscheidt zich ook qua smaak sterk van andere soorten varkensvlees. Het vlees is rijper en doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft vlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak. De Dierenbescherming is positief over Livar. Het heeft *** in het Beter Leven keurmerk. 

Gevuld varkenshaasje met gehakt

Ingrediënten:
2 varkenshaasjes
150 gr kalfsgehakt of h.o.h. gehakt
1 eetl tomatenpuree
2 theel Italiaanse kruiden
1 eetl slagroom
1 eetl bloem
2 eetl geraspte Parmezaanse kaas
6 plakken Parmaham
Peper, zout

Bereidingswijze:
Verhit de oven voor op 180˚.

Werk de tomatenpuree, Italiaanse kruiden, bloem, room, kaas en peper en zout door het gehakt.

Snijd de varkenshaasjes in de lengte – net als een broodje – open. Verdeel het gehaktmengsel over de twee varkenshaasjes en klap het dicht.

Spreid drie plakken Parmaham uit. Leg een varkenshaasje erop en rol het in de ham. Zorg ervoor dat het vlees helemaal bedekt is. Doe zo ook met het 2e haasje.

Leg de varkenshaasjes in een ingevette braadslede. Zet deze in het midden van de oven en bak ze 25 minuten.

Schakel de oven uit en laat ze zo nog 10 minuten staan.
Let op: hierna moet de kerntemperatuur ten minste 70˚ zijn.

Als begeleidende saus kies ik altijd voor een champignon-roomsaus. Met lekker veel cognac en een flinke slok room erin. Maar een paprikasaus is ook heel lekker. Die maak je als volgt:

Rooster twee paprika’s in de oven of gebruik een 1/2 pot geroosterde paprika’s. Fruit 1 sjalotje in de olie. Voeg de paprika’s toe en verwarm alles met het deksel op de pan zo’n 10 minuten. Voeg 1/2 dl room toe en breng aan de kook.
Pureer de saus daarna met de staafmixer en voeg peper en zout toe. Deze saus kan warm, maar ook lauwwarm gegeten worden.

Gevuld varkenshaasje met parmaham onwikkeld

print

Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.