Home » Recepten » Spreads en sauzen » Sandwichspread lekker fris en lekker anders

Sandwichspread lekker fris en lekker anders

31 07 2019 | Spreads en sauzen | 7 reacties

Kennen jullie het gevoel een moord te willen doen voor een broodje “anders dan anders”? Ja? Gelukkig, dan ben ik niet alleen. Na driehonderd boterhammen met kaas, avocado, ei, radijs, humus en pindakaas, schreeuwt mijn hongerige maag om iets wat hartig, fris en smooth tegelijk is. 

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten dan af naar de jaren ‘80, toen Heinz een voor die tijd behoorlijk innovatief product in de markt zette: sandwichspread! Kennen jullie de bijbehorende catchy reclame nog? Helemaal hip voor die tijd, maar o, o, wat zat er een arsenaal aan kunst- en hulpmiddelen in het zalvige smeerseltje.

Destijds at ik, ongehinderd door enige kennis van voedsel, gewoon alles op. Etiketten las ik nooit, alles met suiker was lekker, de frituur werd druk bezocht en ook vlees kon ik smakelijk naar binnen werken. 

Dat was toen. Inmiddels ben ik ouder. Misschien zelfs een beetje wijzer. Goed voor het langzaam aftakelende lijf zorg willen zorgen is nu meer aan de orde dan veertig jaar geleden. Dat klinkt dramatischer dan het is, maar geloof me: ik doe mijzelf nog steeds niets tekort. Dat hoeft ook niet, want zelfs zonder al te veel vlees, suiker en additieven, blijft er nog een overvloedig scala aan voedingsstoffen over waar ik mijn buik goed mee te te vullen.

Terug naar de sandwichspread. Veertig jaar na dato bestaat dit product nog steeds. Kennelijk voldoet het aan de behoeften van vandaag, anders zou zo’n potje allang uit de schappen verdwenen zijn. Hoewel een groot deel van de kunstmatige toevoegingen verdwenen lijken te zijn, zie ik nog wel dubieuze ingrediënten als magere melkpoeder,  gemodificeerd zetmeel, melkzuur, guarpitmeel en  xanthaangom op het etiket vermeld staan. Persoonlijk blief ik dat niet in een beetje lekker fris, lekker anders broodbeleg.

De hoogste tijd voor een sandwichspread from scratch, zoals we dat heden ten dage in fraai Nederlands zeggen. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Sandwichspread zelfgemaakt

Ingrediënten:
1/2 rode paprika
2 bosuitjes
2 wortels
1/4 komkommer (het zaad eruit gehaald)
3 augurkjes

2 eetl mayonaise
1 eetl yoghurt
1 theel graantjesmosterd
citroensap
peper/zout

Bereidingswijze:
Doe de paprika, bosui, wortel, komkommer en augurk in een foodprocessor en hak alles fijn door enkele keren de pulse-knop te gebruiken. Je ziet zelf wel wanneer het de juiste consistentie heeft. (Ik heb voor dit soort klusjes de mini-foodprocessor van Kitchenaid stand-by staan).

Meng daarna alles in een schaal met de mayo, yoghurt en mosterd en voeg naar smaak peper, zout of citroensap toe.

Wedden dat je nooit meer durft te verlangen naar de versie van meneer Heinz?

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

 1. Will

  Die goeie oude tijd
  Dank voor je recept ben al bezig

  Antwoord
 2. nellnijssen

  Dat is pas een leuke reactie, Will. Iemand die na het lezen van je blog, direct zelf aan de slag gaat! Ik hoop dat het je smaakt.

  Antwoord
 3. Anna

  Leuk recept!
  Wel jammer dat een hele lijst wordt weggezet als dubieuze ingrediënten. Natuurlijk zitten er spullen in die zorgen voor binding en zorgen dat de sausachtige massa een saus blijft in de pot.
  De xantaangom is mij onduidelijk overigens,en wellicht aan te merken als dubieus.

  Echter om gewone dingen, zover bekend niet schadelijk zo weg te zetten lijkt mij onnodig.
  Voor de goede orde, ik maak alles van scratch!l

  Hartelijke groet, ik lees je blog altijd met veel plezier.
  Anna

  Antwoord
 4. nellnijssen

  Hallo Anna, zeer vereerd te horen dat je mijn blog altijd met veel plezier leest. En wat goed dat jij ook alles “from scratch” maakt. Misschien heb ik iets teveel gegeneraliseerd waar het de ingrediënten betreft, hoewel ik zeker van mening ben dat ook gemodificeerde stoffen (zetmeel) niet in ons voedsel thuishoren. Guarpitmeel is dan inderdaad nog een plantaardige (vul)stof, maar om xantaamgom als vulstof in een sandwichspread te gebruiken, vind ik echt onnodig.

  Antwoord
  • Anna

   Hallo Nell,

   Nuance aanbrengen is goed, denk ik maar. Dank voor je sportieve reactie.
   Zo ken ik je ook, altijd recht door zee en bereid een mening bij te stellen, dat siert een mens!
   Goed weekend gewenst, groet Anna

   Antwoord
 5. Will janssen

  Hallo Nell,

  De sandwich spread was heerlijk!
  Helaas vond de visite dat ook 🙁

  Groeten,

  Will

  Antwoord
  • nellnijssen

   Nou Will, zullen we dan maar denken: het is beter te geven dan te nemen? Leuk om te horen dat je de spread gemaakt hebt en goed bevallen is. Dank je!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hazelnootpasta naar recept van Cees Holtkamp - Eetplezier & Meer - […] dat heb ik intussen al vaak genoeg ondervonden. Neem als voorbeeld een simpele eisalade. Of een gezonde sandwichspread. Alles…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.