Elzasser zuurkool

Vanzelfsprekend hoort er in een echte Elzasser zuurkool veel vlees. Knieschijven, spek en rookworst, hoe vetter, hoe beter, vinden ze in Duitsland. Ik houd het bij een bescheiden stukje buikspek erop en een Hema-rookworstje ernaast. Niet de magere soort, dat is dan meteen ook weer zo armoedig. Als vleesverlater doe ik erg mijn best om het niet eten van vlees in mijn dagelijkse eetpatroon in te passen, maar er blijven uitzonderingen op de regel. Sorry.

Vroeger, bij ons mam thuis, was ik niet zo’n geweldige liefhebber van zuurkool. De groente ging tegelijk met de aardappelen op het vuur en was na bereiding hard en zuur. En hoewel ik weet dat er mensen zijn die zelfs rauwe zuurkool een waar genot vinden, mij doe je er absoluut geen plezier mee. Met deze heerlijke, in riesling gestoofde variant echter des te meer. Het nadeel is wel dat, wanneer je dit ooit geproefd hebt, nooit meer een “gewone” zuurkoolschotel hoeft.

Zelfs een foto van het gerecht ontbreekt. Dat heeft niets te maken met een onmogelijke opgave, maar alles met vergeetachtigheid. Of wellicht met mijn gulzigheid om aan dit smakelijke gerecht te beginnen. Want o, wat was het vandaag een druilerige, koude dag en wat kan een mens dan toch enorme behoefte hebben aan een heerlijk vullende maaltijd.

Elzasser zuurkool

Ingrediënten
500 gr zuurkool, naturel
2 uien
2 zure appels
20 gr boter
6 jeneverbessen
10 peperkorrels
½ theelepel komijn
1 teen knoflook
2,5 dl riesling
1 winterwortel

Werkwijze
Uien in stukjes snijden, evenals de appels.
Boter verhitten en de ui en appels goudbruin bakken.
Zuurkool toevoegen en even mee laten bakken.
Jeneverbessen, peper, komijn en knoflook in een vijzel fijnstampen en door de kool mengen.

Overgiet daarna de kool met de riesling.

Leg de in vieren gesneden wortel op de kool en dek de pan goed af.
Laat de zuurkool ten minste 1 ½ uur op een zacht vuur koken.
Verwijder daarna de wortel.

Tip: Neem een goede riesling en vervang deze ook niet klakkeloos door een andere witte wijn. Geloof me, het wordt beslist een ander gerecht!

print

4 antwoorden op “Elzasser zuurkool”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.