Elzasser zuurkool een hartverwarmend gerecht

18 11 2021 | Eenpansmaaltijden | 2 reacties

Vanzelfsprekend hoort er in een echte Elzasser zuurkool vlees. Véél vlees. Knieschijven, spek en rookworst, hoe vetter, hoe beter, vinden ze in Duitsland. Ik houd het bij een bescheiden stukje buikspek erop en een mini-mini-rookworstje ernaast. Niet de magere soort, dat is dan meteen ook weer zo armoedig. Als vleesverlater doe ik erg mijn best om het eten van vlees zoveel mogelijk uit mijn dagelijkse eetpatroon te schrappen,  maar er blijven altijd uitzonderingen op de regel. Sorry.

Vroeger, bij pap en mam thuis, was ik niet zo’n geweldige liefhebber van zuurkool. De groente ging tegelijk met de aardappelen op het vuur en was na bereiding nog steeds niet lekker zacht-mollig, maar een tikkie hard en zuur. En hoewel ik weet dat er mensen zijn die zelfs rauwe zuurkool een waar genot vinden, mij doe je er absoluut geen plezier mee. Met deze heerlijke, in riesling gestoofde variant echter des te meer. Het nadeel is wel dat, wanneer je dit geüpgradede gerecht ooit tot je genomen hebt, je nooit meer een “gewone” zuurkoolschotel blieft.

Hoewel ik tegenwoordig erg moet letten op teveel histamine-inname, gun ik mezelf zo af en toe deze overheerlijke winterse schotel. Mijn gulzigheid wint het in dit soort gevallen van de angst om een dag later overvallen te worden door een vervelende hoofd- of buikpijn. Bovendien dient een mens zich zo af en toe te verwennen met iets wat het hart verwarmt. Een betoverend flaconnetje parfum, een oogverblindend boeket bloemen of een fascinerend boek, stuk voor stuk blijmakertjes die van een grijze dag een dag met een hemelsblauw randje weten te maken. En ja, dat geldt ook voor deze overheerlijke in wijn gestoofde zuurkool.

Elzasser zuurkool een hartverwarmend gerecht

Ingrediënten (2 personen)
500 gr zuurkool, naturel
2 uien
2 zure appels
20 gr boter
6 jeneverbessen
10 peperkorrels
½ theelepel komijn
1 teen knoflook
2,5 dl riesling
1 winterwortel
stukje buikspek van circa 300 gram

Bereidingswijze
Snijd de uien in stukjes, evenals de appels.
Verhit de boter en bak de ui en appels goudbruin.
Voeg de zuurkool toe en laat deze even bakken.
Jeneverbessen, peper, komijn en knoflook in een vijzel fijnstampen en door de kool mengen.

Overgiet daarna de kool met de riesling.
Leg het stukje spek op de zuurkool, tezamen met de in vieren gesneden wortel en dek de pan goed af.
Laat dit alles ten minste 1 ½ uur op een zacht vuur koken.
Verwijder daarna de wortel en het spek.

Serveer dit gerecht met een smeuïge aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Tip: Neem een goede riesling en vervang deze ook niet klakkeloos door een andere witte wijn. Geloof me, het wordt beslist een ander gerecht! Het is juist de kruidige frisheid van een riesling die deze zuurkool zijn specifieke smaak geeft.

print

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Carla

    Helemaal mee eens, wij laten de zuurkool zelfs op de eerste dag een uur stoven met het spek er al in en natuurlijk zoveel wijn dat het net onder staat en dan op de tweede dag nog een anderhalf uur met alle vleessoorten er in (sorry maar bij zuurkool zijn wij geen vleesverlaters)

    Antwoord
    • nellnijssen

      Groot gelijk, Carla! Laat er geen misverstand over bestaan: iedereen mag zo z’n eigen eetpatroon hebben. En bij zuurkool hoort nu eenmaal een beetje vet vlees, zelfs bij mij.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.