Snijbonenstamppot met Italiaanse topping

26 08 2016 | Aardappelgerechten, Eenpansmaaltijden | 2 reacties

Er zijn weinig groenten die me zo aan de zomer doen denken dan snijbonen. Tijdens het snijden ervan, komt er een overduidelijke “groene” geur bovendrijven, een beetje als de geur van pasgemaaid gras. Het brengt mij altijd terug naar mijn vroegste kinderjaren, waar op elke zomerdag de zon overdadig leek te schijnen en ik na zo’n dag hongerig uitkeek naar de maaltijd die mam op tafel zette. Snijbonen waren favoriet, gevolgd door sperzieboontjes. Mét zure augurken of komkommer erbij. Je verzint het niet.

Zoals beloofd: het recept voor de snijbonenstamppot met Italiaanse topping. Een vega-recept. Misschien voor velen van jullie niet aantrekkelijk genoeg, maar je kunt er natuurlijk altijd vlees naast serveren. De topping geeft dit gerecht een lekker stevige bite, waardoor het befaamde babyvoedsel-mondgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Snijbonenstamppot met Italiaanse topping

Ingrediënten (voor 4 personen)
1,2 kg kruimige aardappelen
3 oudbakken witte boterhammen
1 bakje platte peterselie
2 tenen knoflook
2 eetl olijfolie
1 citroen, schoongeboend
600 gr snijbonen
4 bosuitjes
125 ml melk
30 gr boter
1 eetl dyonmosterd

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
Scheur het brood in stukjes.
Doe met de peterselie en knoflook in een keukenmachine en maal in 1 minuut fijn.

Verhit de olie in een koekenpan en bak het broodkruim in 5 minuten lichtbruin en knapperig. Neem van het vuur.
Rasp de gele schil van de citroen erboven en schep om.

Verwijder de steelaanzet en het puntje van de snijbonen en snijd de bonen in stukjes van een 1/2 cm. Kook ze in 8 minuten beetgaar. Snijd ondertussen het wit en groen van de bosuitjes in ringetjes. Giet de snijbonen af.

Doe de melk, boter en mosterd in een steelpan en verwarm. Giet de aardappelen af en laat ze in de pan zonder deksel even droogstomen. Voeg het melkmengsel toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. (Zelf knijp ik de aardappelen door een pureeknijper voor een gladder resultaat). Meng de snijbonen en bosuitjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Schep de stamppot in een schaal en strooi de Italiaanse topping erover.

Bron: Allerhande augustus
Snijbonenstamppot 1

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. MyriamC

    Klinkt lekker. Ik moet erover gekeken hebben in de Allerhande want anders had ik het recept vast uitgeknipt.

    Antwoord
    • nellnijssen

      In ieder geval heb je nu het recept. alsnog.. Het is echt heel erg lekker.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.