Home » Recepten » Aardappelgerechten » Hete Bliksem op de wijze van Felix Wilbrink

Hete Bliksem op de wijze van Felix Wilbrink

9 12 2019 | Aardappelgerechten, Eenpansmaaltijden, Holland | 0 Reacties

Mensen die zichzelf durven zijn, zonder pretenties of dikdoenerij, vind ik bijzonder aangenaam gezelschap. Als diezelfde mensen dan ook nog op een innemende wijze babbelen of schrijven over alles wat met eten te maken heeft, dan kan er wat mij betreft, niets meer stuk. Felix Wilbrink is zo’n persoon. Hij straalt, zoals Jeroen Meus dat ook op onnavolgbare wijze kan, iets van huiselijke gezelligheid uit. Alsof het leven elke dag een grandioos feestje is. En zo is het ook natuurlijk. Goed, dat je op sommige dagen zelf de slingers op moet hangen voor de broodnodige leut, dat laat ik gemakshalve even buiten beschouwing. 

Huiselijke knusheid dus. Daar hoort vanzelfsprekend altijd een tafel bij. Met goed gevulde borden en veel onderling gekeuvel en gelach. In mijn hoofd bevindt zich een stevig verankerd arsenaal aan geuren, geluiden en smaken. Dat gaat daar nooit meer weg. Als ik gebakken knoflook en uien ruik, denk ik aan de overvloedige rijsttafel van pap, die daarmee twee dagen in de weer kon zijn. Het typische “plopje” van een beugelflesje brengt me terug naar het jaar 1961, toen mijn neefje en ik met onze glaasjes gifkleurige roze of gele priklimonade verschansing zochten in de muffige bedstee van onze grootouders. 

Nóg haal ik met gemak de smaak terug van de gebakken aardappelen met ui en spek, sissend van het overvloedige vet in de loodzware koekenpan van opa. Gezeten aan de keukentafel, die permanent gedekt stond met een roze geblokt tafelzeil, at ik mijn buikje vol aan deze vette lekkernij, terwijl opa vergenoegd toekeek. 

Precies dat soort herinneringen beschrijft ook Felix Wilbrink in zijn boek Familierecepten. Authentieke recepten, opgetekend met een vlotte pen, zoals dit recept voor Hete Bliksem. Ik had het nog nooit gegeten, noch geproefd, dus ging direct aan de slag.

Hete Bliksem op de wijze van Felix Wilbrink

Ingrediënten:
kilo aardappelen, geschild
1 kg zoetzure appels, geschild
250 gram gerookt spek in stevige plakjes
2 bosuitjes in stukjes
1 theelepel tijm
2 volle eetlepels appelstroop
25 gram boter
zout en peper

Bereidingswijze:
De smaakspanning van hete bliksem zit juist in het verschil tussen erg zoete en erg zure appels.
Die worden in gelijke delen gebruikt.

Aardappelen en appels schillen. Snij de aardappelen in stukken en snij de appels elk in acht partjes. Klokhuis wegsnijden. Dan de helft van de appels bij de aardappelen doen en opzetten. Met een klein beetje zout, in maximaal 25 minuten gaar. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Bak de spek uit. Haal de spek even uit de pan en bak de overige appels in het spekvet, doe er de tijm en de bosuitjes bij. Als de stukjes appel bruin worden, doe je er stroop bij en een beetje water, zodat het niet te kleverig wordt. Nu het spek er doorheen roeren en even de smaken aan elkaar laten wennen.

Stamp de aardappelen samen met de gebakken appels en maak het smeuïg met boter en kookvocht. Dan op smaak brengen. Hete bliksem heet niet ‘heet’ omdat er zoveel peper in zit, maar omdat die appels zo lang warm blijven. Toch zou ik zeggen: spaar de pepermolen niet. En als je heel gewaagd bent, snij je nog een rode peper door de gebakken appels. Dan heb je hete hete bliksem. Heerlijk wintereten.

Bron: Familierecepten – Felix Wilbrink

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.