Chocoholic

Voor alle dames die nog met een kanjer van een schuldgevoel naar de lege doos bonbons staren: chocolade is goed voor ons! Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit: voel je gerust een chocoholic.

Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine, de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).

Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals de ‘runners high’ bij duursporters. De roesachtige toestand die kan ontstaan na een fysieke inspanning wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het vrijkomen van endorfinen. Opium en heroïne werken op dezelfde receptoren in als endorfine. De smaakervaring bij suikers, vetten, chilipepers en guess wat: ook chocolade produceert endorfine in het lichaam!

En nu wijzen de laatste onderzoeken zelfs uit dat chocolade eten bij keelpijn minstens zo effectief is als een zuigtablet of dropdrankje. Nog meer redenen dus om de chocolade niet botweg aan de kant te schuiven.

Jazeker, er zit ook een behoorlijke hoeveelheid verzadigd vet in, een klein aantal giftige stofjes én het kan gebitsbedervend werken, maar daar hebben we het nu even niet over.

Tast dus allen rustig toe van dit schaaltje zelfgemaakte chocorotsjes. Met nootjes, rozijnen, sinaasappelschilletjes en ricepops. Op jullie gezondheid!

print

Eén antwoord op “Chocoholic”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.