Chocoladekoeken met zeezout van Nigella Lawson

28 06 2021 | Koekjes | 0 Reacties

Sjokola, wie houdt er niet van? Voor mij liefst de Lindt crème brûlée tablets of heel gewone butterscotch repen. Of chocoladerotsjes, zelfgemaakt. Lekker crispy!

Chocolade bevat gelukzalige stofjes die een bewezen effect op de hersenen hebben, zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine. Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals de ‘runners high’ bij duursporters. Opium en heroïne werken in op dezelfde receptoren als endorfine. In dat opzicht zeg ik dus: beter een reepje dan een streepje.

Ik ken vrouwen die wagonladingen bonbons naar binnen kunnen werken. Dat is me nu net iets teveel, maar zo’n  zalig, smeuïg chocolat chip cookie, nou, daar kan ik er best een paar van op. Als er iemand ter wereld bestaat die alles weet van chocolade in cake, koek en gebak, dan is het wel de Britse Nigella Lawson. Denk van deze voluptueuze dame gerust wat jij vindt; voor mij is ze nog steeds de vereenzelviging van alles wat met lekker (en vooral gulzig) eten te maken heeft. Gelukkig heb ik iets meer rem op mijn ongebreidelde eetmomenten, waardoor de weegschaal is blijven steken ver onder de zestig kilogram. Lucky me.

De waarheid gebiedt me wel te zeggen dat, hoewel deze chocoladekoeken met zeezout ronduit weergaloos lekker zijn, er een behoorlijk vervelend foutje in het recept geslopen is. In haar nieuwste boek Koken, eten, leven staan er in dit recept maar liefst acht (!!) theelepels baking soda vermeld, terwijl dit natuurlijk 1/8 theelepel hoort te zijn. Gevalletje slechte vertaling. Zoals bijna altijd met buitenlandse kookboeken trouwens.

Ik denk dan altijd: wáár is de eindredacteur van dienst gebleven? Onderweg naar een driedaagse opfriscursus? Ingedommeld en toe aan nieuwere uitdagingen of simpelweg niet bekend met het verschil in culinaire details? Anyway: nevver trust a trensleted koekboek. Op zo’n moment is het fijn dat je mensen kent die toevalligerwijs Nigella deze koeken heeft zien maken op BBC en ook nog even het bijbehorende, onvertaalde recept voor me op wil scharrelen. Dank, Jacobien! Kijk aan, van 8 naar 1/8 theelepel, dat lijkt er meer op. Maak ze gerust, deze smeuïge koeken boordenvol gelukmakende stofjes, ze maken je gelukkig, blijmoedig en voldaan. Kan je de sportschool ook meteen cancellen deze week. Of misschien toch maar beter van niet?

Chocoladekoeken met zeezout van Nigella Lawson

Ingrediënten: (voor 2 grote of 6 kleinere koeken)
50 gr tarwebloem
10 gr cacaopoeder
1/8 theel bakpoeder
1/8 theel baking soda
1/8 theel fijn zeezout
50 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
25 gr fijne kristalsuiker
15 gr donkere basterdsuiker
1/4 theel vanille-extract
25 gr pure chocoladedruppels (ik gebruik die van Callebaut)
1/4 theel zeezoutvlokken

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180˚ C (160˚ C hetelucht) en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Roer de bloem, cacao, baksoda, bakpoeder en fijn zeezout in een kleine kom door elkaar.

Klop in een andere kom de boter, kristalsuiker, basterdsuiker en het vanille-extract met een kleine pollepel krachtig door elkaar tot je een okergeel, romig mengsel hebt.

Roer een royale lepel van het droge mengsel voorzichtig door het romige boter-suikermengsel. Klop daarna de rest van de droge ingrediënten er in drie keer door. Zijn de droge ingrediënten eenmaal opgenomen, dan kun je stevig kloppen tot je een diepbruin, plakkerig en samenhangend deeg hebt. 
Roer de chocoladedruppels erdoor.

Afhankelijk van hoeveel koeken je wilt maken, verdeel je het deeg in twee, resp zes stukken. Druk ze tussen je handen tot dikke schijven en modelleer ze tot mooie rondjes.
Leg ze ver uit elkaar op de bakplaat, ze zetten best veel uit tijdens het bakken.

Bestrooi elke koek met een beetje zeezoutvlokken en bak ze circa 12 minuten tot de bovenkant vol met barstjes zit. Dan zijn ze goed.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de koeken hierop 5 minuten liggen. Daarna kun je ze voorzichtig met een spatel overhevelen naar een rooster om geheel af te koelen.

Bron recept: Koken, eten, leven – Nigella Lawson (ongecorrigeerd)
Of: BBC.co.uk (gecorrigeerd)

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.