Traditionele flapjacks van Jamie Oliver

13 09 2021 | Engeland, Zoetigheid | 0 Reacties

Good old Jamie Oliver was weer eens op televisie. Voor mij blijft hij een held op culinair gebied. Met zijn vliegensvlugge gejongleer tijdens zijn beginjaren wist hij mij te inspireren om nóg meer te durven in de keuken. In zijn eerste boek The Naked Chef openbaarde hij als als jonge chef zijn missie: dure ingrediënten en geavanceerde keukenmachines zijn beslist geen voorwaarden om smakelijke gerechten te kunnen bereiden. Met een beetje lef, een goed mes, twee handen die liefdevol met voedsel om willen gaan én een grote dosis aandacht, tover je in een mum van tijd de heerlijkste maaltijden op tafel. 

Jamie wist zelfs de aan fastfood verslaafde mens te overtuigen dat koken fun betekende en verre van moeilijk hoefde te zijn. Zijn vaak niet erg aan het Oxford-Engels verwante taalgebruik tezamen met zijn jonge-honden-uiterlijk werd zijn handelsmerk.
Een ietwat brutale, innemende, dyslectische volksjongen die kon koken, maar dat toch vooral wilde overbrengen. Na het succes van The Naked Chef schreef hij het ene na het andere kookboek, verscheen hij in tientallen tv-programma en bouwde ondertussen vrolijk verder aan zijn gestaag groeiende  imperium.

En de kokende mensheid keek ademloos toe hoe hij lamsbout met salie en knoflook in de oven roosterde, een hele citroen met een grote bussel kruiden in het achterste van een kip propte of simpele rozemarijntakjes omtoverde tot geurige spiesjes waaraan hij coquilles reeg om deze vervolgens op de bbq te leggen. En dat alles met het gemak en enthousiasme van een kind dat op een skelter moeiteloos door de straten scheurt. Kortom:  Jamie wist onze twijfels omtrent onze eigen kookkunsten te vervangen door zelfverzekerdheid.

Terug naar de kijkbuis, alwaar hij dit maal met slechts 5 ingrediënten (!) snelle salades, pasta’s en kruidige kippetjes in elkaar weet te fröbelen. Van al deze tv-uitzendingen heb ik een tiental recepten uitgekozen die nu op mijn to-do lijstje staan. Ik trap af met deze traditionele flapjack biscuits. In Engeland is dit zelfgebakken koekje met havermout een traditie. Niet helemaal gezond, maar ook weer niet superslecht. In ieder geval geheel vrij van kunstmatige hulpmiddelen. Het zoetgehalte bepaal je zelf door er meer dan wel minder golden syrup aan toe te voegen. 

Traditionele flapjacks van Jamie Oliver

Ingrediënten: (voor 16 vierkantjes)
100 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
100 gr gemengd droog fruit en noten (rozijnen, cranberries, appeltjes, pecannoten, hazelnoten, amandelen etc)
100 gr havermout
100 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr golden syrup

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° C (hetelucht 165˚ C).
Bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm met bakpapier en wrijf in met olijfolie.
Doe de boter, gedroogde vruchten en noten, haver en bloem in een keukenmachine  en meng dit tot het mengsel bij elkaar komt.
Voeg de golden syrup toe en pulseer dan de siroop erdoor tot het volledig homogeen is.

Breng het over naar de bakvorm en druk het mengsel goed naar de hoeken toe en druk het overal plat.
Bak gedurende 20 tot 25 minuten of tot de koek goudbruin is.
Haal uit de oven, snijd in 16 vierkanten, maar laat dit nog 5 minuten in de vorm om af te laten koelen.
Til het daarna op een rooster om volledig af te laten koelen.

Bron recept: 5 ingrediënten – Jamie Oliver


 

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.