Vegetarische kedgeree

27 02 2015 | Engeland, Rijstgerechten | 2 reacties

Het waren de Britse kolonisten die in India voor het eerst kennis maakten met kedgeree. Het gebruik van de typische Indiase specerijen zorgt voor een enigszins zoetig accent in dit gerecht, vandaar dat het in India ook vaak als ontbijt wordt gegeten. Met name de vegetarische kedgeree is op dat tijdstip in trek.

Als avondmaaltijd wordt het dikwijls gecombineerd met vis. Bekend is de versie met gerookte schelvis. Maar ook makreel of zalm is een vaak toegepaste begeleider. Janneke Vreugdenhil koos in haar boek I ♥ groente voor een vegetarische versie. Met de eitjes en een frisse salade ernaast, vormt dit een volwaardige, eiwitrijke maaltijd.

Vegetarische kedgeree

Ingrediënten: (voor 2 personen)
4 eetl ghee of arachideolie
2-3 cm verse gemberwortel, geraspt
½ tl kurkuma
½ tl grof gemalen peper
6 pimentbessen, geplet
4 kardemompeulen (d.w.z. de zwarte zaadjes eruit)
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
125 gr basmatirijst
75 gr Puy linzen
300 ml karnemelk
2 uien, in dingen ringen gesneden
3 eieren
1 citroen, in parten

Bereidingswijze:
Verhit 2 eetl ghee of olie in een pan met een zware bodem en fruit hierin de gember en overige specerijen.
Voeg de rijst en linzen toe en bak circa 2 minuten mee.
Schenk de karnemelk en 300 ml water in de pan, voeg een flinke snuf zout toe en breng aan de kook (schrik niet wanneer de karnemelk gaat schiften, dit hoort zo).
Kook de rijst en linzen afgedekt, in 20-25 minuten net gaar.
Voeg zo nodig nog een extra scheutje kokend water toe, maar de kedgeree moet wel een beetje vochtig blijven.

Verwarm de rijst van de ghee of olie in een koekenpan en fruit hierin de uienringen samen met een snuf zout tot ze zacht en goudbruin zijn.
Trek hier gerust een kwartier voor uit. Hoe langzamer, hoe meer smaak.
Draai het vuur op het laatst hoger en laat de uien nu krokant worden.

Kook de eieren zo zacht of hard als je wilt, laat schrikken, pel ze en halveer ze.

Proef en maak de kedgeree op smaak met zout en peper.
Garneer met de gebakken uien, eieren en citroenpartjes.

Bron: I ♥ groente – Janneke Vreugdenhil

Kedgeree, vegetarische rijst met halve eieren

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Karin

    Hier een favoriet vegetarisch recept uit het boek Veg. Deze is iets anders, heb hem opgeslagen en ga hem zeker maken. Moet er alleen even rekening mee houden dat er karnemelk in gaat.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Veg! is ook een boek dat nog op mijn verlanglijstje staat. Ik maak kedgeree trouwens ook vaak met vis. Laat je weten of dit je bevallen?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.