Home » Recepten » Zoetigheid » Scones het ultieme comfortfood

Scones het ultieme comfortfood

30 05 2019 | Engeland, Zoetigheid | 0 Reacties

Zo’n week die begint met hindernissen. Koude wolken terwijl je een zonnige dag verwacht. De bewegingsmelder in de badkamer die kapot lijkt. Een nooit-aangekomen mail, waarop ik dringend antwoord nodig heb. Vriendin die belt met probleem dat zich niet 1, 2, 3 op laat lossen. Gelukkig blijft er op zulke momenten nog altijd één basaal element overeind. Dat heet voedsel. Hap hap hap, troost, troost, troost.

De hele wereld hangt vandaag op mijn rug en wil er gedurende de dag ook niet vanaf. Dus na het overvloedige ontbijt met een veelvoud aan bruine boterhammen, peins ik al weer over de lunch. Stoere clubsandwiches royaal belegd met allerlei lekkers. Dat mag vandaag best een BLT zijn, bacon, lettuce, salad. En zo gebeurt. Tezamen met een kopje kerriesoep, probeer ik het ongerief van vandaag weg te spoelen.

Het wil niet echt, merk ik, als ik voor de derde keer die dag iets uit mijn handen laat vallen. Pogingen om in een mindfulness-achtige toestand te geraken, mislukken volledig en ik strompel van uur naar uur verder. Geen tea-time zonder iets lekkers erbij, bedenk ik me vanachter mijn grauwsluier. In alle gauwigheid besluit ik scones het ultieme comfortfood te gaan bakken. Troostvoedsel.

Als er al mensen zijn die uitdrukking kunnen geven aan de weldaad van thee met toebehoren, dan zijn het de Britten wel. En met uitspraken als “I’ll put the kettle on” biedt je een oceaan aan van hartelijke welwillendheid om naar de ander te willen luisteren. Een oceaan om in te schuilen zouden mijn Goese muziekbroeders van Racoon zingen.

Ook in mijn uppie weten een kop sterke thee en een gloeiend-hete, versgebakken scone met room en zelfgemaakte frambozenjam, me enigszins tot bedaren te brengen. De wereld lijkt per direct een beetje vrolijker te kleuren en mijn rug voelt weer wat rechter. Genietend dompel ik me onder in de gelukzalige smaak van zoete troost. Wat ook zo fijn is: scones behoeven geen lange voorbereidingstijd. Je mikt de ingrediënten bij elkaar en 15 minuten later ervaar je het opbeurende effect ervan tussen tong en gehemelte.

Scones het ultieme comfortfood

Ingrediënten: (voor circa 8 stuks)
225 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml (karne)melk)
40 gr koude boter
1 ei
snufje zout
1 volle theelepel bakpoeder
1 eetlepel suiker
snufje zout
losgeklopt ei of melk

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220˚ (hetelucht).

Zeef bakmeel, bakpoeder en zout boven een kom.
Voeg de suiker toe en de boter in blokjes.
Wrijf met je vingers zo snel mogelijk tot kruimels.

Klop in een maatbeker het ei los met de (karne)melk, giet dit geleidelijk bij je bloem/botermengsel tot en kneedt dit tot alles samenhangt. Blijf vooral niet te lang kneden!

Rol voorzichtig met een deegroller alles uit tot een lap van 2 cm dik.

Steek er rondjes uit met een vormpje. Het is jouw keus hoe groot de scones mogen worden.
Duw recht naar beneden en draai vooral niet rond, anders rijzen ze niet gelijkmatig.

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast ze voor wat glim in met eigeel of melk.

Bak 10-15 minuten in de oven tot ze lichtbruin en gerezen zijn.

Eet ze warm met de beste jam die je in huis hebt. Ook heel lekker is ze met lemoncurd te besmeren! En geen nood: clotted cream kun je heel gemakkelijk vervangen door wat mascarpone los te roeren met gewone slagroom.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.