Home » Recepten » Cakes » Tea Loaf naar recept van Regula Ysewijn

Tea Loaf naar recept van Regula Ysewijn

14 08 2019 | Cakes, Engeland, Regula Ysewijn | 0 Reacties

Kijk, dit vind ik nou echt leuk aan fröbelen in de keuken: terwijl je bezig bent dénk je wat kan dit in hemelsnaam worden, maar als dan na krap 90 minuten je stoutste verwachtingen worden overtroffen is het uiteraard dubbel pret. 

Enkele weken geleden kocht ik het “Brits Bakboek” samengesteld door Regula Ysewijn. Authentieke Britse bakrecepten, daar doe je vrouwtje Eetplezier een groot plezier mee. Niet eens vanwege het vakkundig assembleren van bloem, suiker, boter en eieren, dat is nu eenmaal niet zo heel erg aan mij besteed, maar dat recepten voorzien zijn van een tekst omtrent de oorsprong en tradities die ermee samenhangen, dan ben ik toch echt verkocht. Brits gebak: dat is warmte en gezelligheid. En jawel, ook daarvoor sta ik vooraan in de rij! Bovendien – laat ik het nog maar eens herhalen – we kopen nooit “zomaar” een product, in diezelfde koop ligt altijd een illusie, een droom, besloten. Onbewust hoop ik nog steeds dat mijn alter ego uitgroeit tot een kloon van Mary Berry.

Dit bakboek is met recht een ode aan de uitgebreide en florerende Britse bakcultuur. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea. Zoals gezegd, ieder recept wordt geïntroduceerd met een kort informatief tekstje, een verhaal over het landschap, de tradities en de legendes van Groot-Brittannië. Veel van deze recepten kwam Regula tegen tijdens haar historische onderzoeken.

Terug naar de Tea Loaf uit het boek, waarvan ik de ingrediënten inmiddels heb afgewogen. De rozijnen en krenten waren door hun nachtje theebad mooi opgezwollen. Ik mis alleen de boter. Huh, een cake zonder boter?? Zeg nou zelf, dat kan toch nooit ergens naar gaan smaken? Hou je maar vast, want ik kan je intussen uit de droom helpen en je verzekeren dat deze Tea Loaf verrukkelijk is. Heerlijk sappig en met de volle, rijke smaak van vruchten en kruiden. Besmeerd met een likje Normandische roomboter natuurlijk helemaal niet te versmaden.

Tea Loaf op Britse wijze

Ingrediënten (voor circa 6-10 personen):
175 g krenten
80 g rozijnen (of gedroogde cranberries)
250 ml sterke Engelse thee
260 g bloem
110 g rietsuiker
120 g bruine suiker
½ tl koekkruiden
50 g gekonfijte citrusschil
15 g bakpoeder
1 ei
boter, om in te vetten
bloem, om te bestuiven

Bereidingswijze:
Doe de krenten en rozijnen in een kom en bedek met de hete thee. Laat een nachtje rusten. Langer mag ook.

Verwarm je oven voor op 150 °C en leg bakpapier in een bakvorm of smeer deze in met wat boter.
Voeg de bloem, suikers, specerijen, gekonfijte schil, het bakpoeder en ei toe aan de kom gedrenkt fruit en thee, meng het geheel goed. Schep in de bakvorm.

Bak 1,5 uur in het onderste deel van je oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij al te donker dreigt te worden. Serveer met boter.

N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met de auteur van dit boek. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bara brith op de wijze van Paul Hollywood - Eetplezier & Meer - […] is van oorsprong een Welsh gerecht. Het is sterk verwant aan het Ierse barmbrack en de Yorkshire tealoaf. Elke…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.