Home » Recepten » Aardappelgerechten » Opperdoezers uit de oven

Opperdoezers uit de oven

16 08 2012 | Aardappelgerechten | 3 reacties

Ter afwisseling van het dagelijkse eetpatroon – rijst – pasta – rijst – stamppotje – rijst – wordt er in huize Eetplezier met enige gretigheid ook best vaak een aardappeltje gebakken. In de oven dan liefst, omdat dat het minste werk geeft en vaak ook nog het beste resultaat. Dat alles zonder een overload aan vetstoffen te hoeven gebruiken. 

Helaas zijn de voor dit doel o zo geschikte Opperdoezers niet het gehele jaar rond te verkrijgen. Maar áls ze er zijn, ben ik er als de kippen bij om ze in het winkelwagentje te vlijen. Over kippen gesproken: neem meteen een doosje biologische eieren mee. Niets fijner dan een gekookt eitje naast je perfect gebakken aardappeltjes. Enne … vergeet de sla niet, liefst de supermalse bio-soort, die tijdens het wassen welhaast door je handen glibbert. Helaas nog niet overal te verkrijgen, de grote supermarktketens lopen vaak hopeloos achter, maar on-line is er gelukkig al heel veel te vinden. In mijn omgeving bestel ik graag bij De Grote Verleiding

Opperdoezers uit de oven

Moeilijk is het allemaal niet, het is meer een kwestie van top-producten bij elkaar scharrelen om op die manier een goddelijk maaltje te scoren, dan een heus recept navolgen.

Verwarm de oven voor op 200˚C.  
Was de aardappelen zorgvuldig, maar schil ze vooral niet.
Snijd de Opperdoezers door de helft of – als ze groot zijn – in vieren.
Meng een paar eetlepels goede olijfolie met een eetlepel gehakte rozemarijn en grof zeezout naar smaak.
Hussel dit door de opperdoezers en laat deze 30 tot 40 minuten bakken.

Serveer naast deze krokante Opperdoezers uit de oven een simpele salade van malse biologische kropsla, een perfect gekookte eitje (8 minuten in zacht borrelend water!) en vanzelfsprekend een ferme dot goede mayonaise.

Tip: gebruik liefst geen glazen schaal, maar een zware gietijzeren braadslede. Gietijzer geleidt de warmte stukken beter dan glas, waardoor je sneller van die ultieme lichtbruin geroosterde randjes aan je aardappelen krijgt. Zo’n ovenschaal kost wat, dat is zeker waar, alleen heb je hem wel voor de rest van je leven. Dit in tegenstelling tot hun soortgenoten van aardewerk of glas. Ik zeg: kopen! 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

  1. Caroline Brouwer

    Eenvoudig kan zo lekker zijn, als je maar de goede ingrediënten gebruikt! Succes met je watermeloen, die van mij was heerlijk van smaak. Bij de Turk gekocht!

    Antwoord
  2. Nell Nijssen

    @Antoinette: zelfs in Ned is het momenteel zonnig! Toch blijf ik verlangen naar die zoete, zongerijpte Italiaanse tomaten, waar jij zo dicht bij zit
    @Caroline: zo is het maar net. Niks mis met eenvoud. Less is more.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Valderrama de ongefilterde olijfolie - Eetplezier & Meer - […] de Man en ik zijn ware innemers. Er wordt van gesmikkeld in de dressing, op de bruschetta, over de…
  2. Tropische verrassing - Eetplezier & Meer - […] gesteld is? Ook niets te klagen. Geen boerenkool op het menu, dat moge duidelijk zijn, maar een fijne bak…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.