Home » Recepten » Aardappelgerechten » Pommes Duchesse de zelfgemaakte versie

Pommes Duchesse de zelfgemaakte versie

24 05 2019 | Aardappelgerechten, Frankrijk, Jeroen Meus | 1 reactie

Zonder friteuse kan het leven soms heel erg onaangenaam zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op een luie zondag, na een wel erg povere avondmaaltijd, rond een uur of negen je maag hoort knorren. Visioenen van puntzakken goudgele frietjes, voorzien van een dikke klodder mayo, trekken op zulke momenten aan mijn geestesoog voorbij. Maar goed, ik ben nu eenmaal niet in het bezit van zo’n elektrisch frituurgeval, dus blijft er weinig anders over dan een bezoek aan de plaatselijke snackbar. En of dat nu altijd zo’n doorslaand succes is? Het antwoord is simpel: nee.

Diep in mijn hart wil ik ook helemaal niet aan gefrituurde etenswaren denken. Waarom niet? Omdat het niet gezond is en ook omdat ik weet van mezelf dat ik de verleidingen slecht kan weerstaan als er zich eenmaal kroketjes of aardappelstaafjes in de vriezer zouden bevinden. Zonder friteuse is het heerlijk rustig in huize Eetplezier. Nooit twijfelen, nooit dubben tussen “zal ik wel” of “zal ik niet”.

Dit alles houdt tevens in dat ik het overgrote deel van de koelvitrines in de supermarkt, gevoeglijk kan overslaan. IJs maak ik zelf, groenten koop ik altijd ongesneden en vis blief ik alleen spartelvers. Als je dan op een dag ontzettende trek krijgt in aardappeltorentjes ofwel pommes duchesse, tja, dan zit er niets anders op dan deze zelf te maken. En psssttt, om heel eerlijk te zijn: zelfgemaakt smaken ze 10 x beter dan de prefab Aviko-variant, die stiekemweg toch een beetje naar nat karton smaken. Bovendien bevatten die laatste vaak ook nog kunst- en hulpmiddelen zoals dextrose, stabilisator en emulgator.

To the point dan maar! Hier is het recept. 

Pommes duchesse de zelfgemaakte versie

Ingrediënten:
750 gr kruimige aardappelen
2 eierdooiers
50 gr boter
zout
peper
snuf nootmuskaat

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. 

Giet de aardappelen af, stoom ze droog en knijp ze door de pureeknijper of pureer ze door de passe-vite. Dat levert een fijne aardappelpuree op. In de bereiding van pommes duchesse hoort namelijk zo min mogelijk vocht te zitten.

Scheid de eieren en doe de dooiers in de schaal met fijne puree. Roer tot de dooiers helemaal in de puree verwerkt zijn. 

Verwarm de oven voor tot 180°C (hete lucht).

Proef de puree en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Plaats een gekarteld spuitmondje in een spuitzak en schep er de puree in. 

Leg een bakmatje of een vel bakpapier op een vlakke ovenplaat. Spuit de hele bakplaat vol met identieke torentjes puree (ter grootte van een flinke toef slagroom). Met 750 gr aardappelen kan je zeker 15-20 pureetorentjes maken.

Bron: Dagelijkse Kost Jeroen Meus

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

1 Reactie

  1. mon royers

    is redelijk goed gelukt voor de eerste keer, lekker met kalfstong in madeirasaus

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.