Ken jij ze ook? Van die heerlijk relaxte zaterdagnamiddagen, waarop al het werk voor die week is gedaan en je jezelf met een fijn glaasje voor de tv genesteld hebt? Niet omdat er nu van die vreselijk interessante programma’s op de treurbuis te zien zijn, maar meer ter verpozing van een aantal lege momenten. Tot een jaar geleden keek ik op dergelijke uurtjes met genoegen naar AVRO’s kunstuur. De mediabollebozen schuiven echter graag met hun programma’s, zodat ik nu plotsklaps in Binnenstebuiten terecht kwam.
Binnenstebuiten is een lifestyle programma met een aardige mix van onderwerpen: huizen gemaakt van boomstammen, bijenkassen op het dak, oesterzwammen kweken op koffiedik, whisky uit Twente en schapen in een duingebied. Items, die raken aan duurzaamheid en het leven van alledag, zonder te veel franje. In elke aflevering wordt ook aandacht besteed aan eten en drinken. Er wordt een gerecht bereid en gepresenteerd, dit alles vergezeld van een voor verbeteringen vatbare uitleg. Op deze bewuste zaterdag zie ik een bijzondere zuurkoolsoep voorbij komen (yuck), maar tevens bijbehorende hartige kaas-uienbroodjes. En daar krijg ik me toch opeens zin in …..
Nee, op die zaterdag kwam het er niet meer van. Een paar dagen later werd het een desolate, grijze druildag. Een tip-top soepdag (zonder zuurkool) van de bovenste plank! Dampende, hete soep, met deze overheerlijke kaas-uienbroodjes ernaast. Smullen!
Kaas-uienbroodjes
Ingrediënten: (Voor 20-24 broodjes)
500g bloem
10g gedroogde gist
1 el suiker
1 el zout
4 uien
2 teentjes knoflook
1 losgeklopte eidooier
300g geraspte kaas
Bereidingswijze
Doe de bloem, 310 ml lauwwarm water, suiker, zout en de gist in de keukenmachine. Kneed dit in 7 à 9 minuten tot een soepel deegje.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Bak dit aan in een koekenpan.
Kneed het deeg nog even door en maak er een bol van.
Laat dit met wat vershoudfolie er over een kwartiertje rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek en verdeel de aangebakken uien er overheen.
Laat één rand (als je vanaf jezelf werkt: de achterste) van 5 cm onbedekt.
Strooi de geraspte kaas over het uimengsel en rol het deeg op.
Strijk over het lege stuk deeg een beetje water, zodat de rol goed vast plakt.
Snijd nu de rol in plakjes van een paar cm breed.
Leg ze op hun kant op een met bakpapier beklede bakplaat en hou er genoeg ruimte tussen.
Bestrijk de rolletjes met de eidooier en laat weer 10 min rijzen.
Zet de broodrolletjes in de oven voor 15-20 min en bak ze goudbruin af.
Ben dol op kaas-uienbroodjes maar heb ze eigenlijk nog nooit gemaakt. Dit recept maar even bewaren. Die uien lekker lang laten bakken zodat ze lekker zacht worden. Heerlijk.
Maareh je bent niet van de zuurkool dus?? 😉
Kleine tip: de uien ook niet al te lang laten bakken. Doe ik ook altijd en omdat ze ook nog meebakken in de broodjes, zie je bij mij al zwarte puntjes komen. Ennuh …. zuurkool vind ik heerlijk, maar dan wel gestoofd in wijn met appel en uien. Niet zuur dus, bwèèh
Oh ja das niet de bedoeling…die zwarte puntjes.
Nou weet je dat ik vroeger altijd zuurkool zo uit het pakje in mijn wat dan ook schotel ofzo verwerkte. Totdat ik onlangs het eerst eens ging stoven. Man, wat een verschil. Honderd keer lekkerder. Vanaf nu ga het nooit meer anders doen. Eerst stoven en dan verder verwerken.