Het laatste stukje sodabread van eergisteren lag enigszins zieligjes naar me te gluren. Moest-ie zonder pardon de kliko in? Asjeblieft, niet in die enge groene bak met al die beestjes? Welnee, lief broodje, ook al ben je oud en kruimelig, je krijgt een mooie, laatste rustplaats van me. Fijn ondergedekt met lekkere kaasjes, room en ei bleek je een perfect lunchhapje te zijn. Niet bedroefd zijn nu je voorgoed weg bent bij ons, het wachten is gewoon op je wedergeboorte. En die zal niet lang op zich laten wachten, ik beloof het je! In de vorm van rarebits met peer en stilton.
Oud brood hoef je eigenlijk nooit weg te gooien. Je kunt er wentelteefjes van bakken. Paneermeel van maken door het eerst grondig te drogen in je oven. Of een heerlijke tosti van maken. Persoonlijk ben ik ook niet bang om oud brood gewoon als lunch te gebruiken. Sterker nog: ik heb het liever dan verse, kleffe boterhammen. Maar goed: een belegd sneetje zoals deze rarebits zijn natuurlijk ook niet te versmaden. Naar een recept van Yvette van Boven, de vrouw die alles lekker weet te maken, door wat van haar Ierse roots te vermengen met onze Nederlandse gewoontes.
Rarebits met peer en stilton
Ingrediënten
100 gr blauwe kaas, bijv. blue stilton
150 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 eetl crème fraiche
2 eieren, losgeklopt
1 eetl grove mosterd
peper
ca 8 sneetjes zuurdesembrood (of genoemd sodabread)
2 peren, geschild en in plakjes
Bereidingswijze
Meng de kazen met de crème fraiche, eieren en de mosterd.
Maal er peper over.
Laat het dan 1 uurtje (of een hele nacht) in de koelkast staan.
Rooster de boterhammetjes lichtbruin.
Beleg de sneetjes brood eerst met schijfjes peer en lepel er vervolgens het kaasmengsel royaal over.
Leg de rarebits naast elkaar op een bakplaat.
Gril ze 3 tot 5 minuten of tot ze goudbruin zijn en bubbelen.
Bron: Home Made Winter – Yvette van Boven
Ik zal er aan moeten geloven, dat sodabread bedoel ik dus. Alleen al voor dit lekkere lunchgerecht, zal ik toch eens dit brood moeten bakken;-)
Dat leek me ook een lekker recept. Ik dacht al dat ik het ergens van herkende!
🙂