Flammkuchen met paddenstoelen

15 12 2019 | Duitsland, Quiches en pizza's | 2 reacties

Ken jij ze ook? Van die heerlijk relaxte zaterdagnamiddagen, waarop de regen tegen het raam aam klettert, al het werk voor die week is gedaan en je jezelf met een geurig potje thee voor de tv nestelt? Niet omdat er nu van die vreselijk interessante programma’s op de treurbuis te zien zijn, maar gelukkig is er 24Kitchen, waar je met een beetje geluk een chef aan het werk ziet die weet waar hij/zij mee bezig is. James Martin bijvoorbeeld. Of Mary Berry, Donna Hay en niet te vergeten good old Jamie Oliver.

Bij hen draait het nog écht om de bereiding van eten. We zien beelden van sissende pannen, hakketakkende messen en knuisten die stevig aan het kneden zijn. I’m lovin’ it! Voor mij geen poespas met lieftallige snuitjes, populaire  praatjes of hectische drukdoenerij. Koken is aandacht voor de producten hebben en de bereidingswijze ervan. Zo simpel is het. Daarvoor hoef je niet in je bijna-blote-lijf op social media of erger nog: als twee Rotterdamse pubers jonglerend door de keuken te springen. 

Als ik na een paar uurtjes buizen opkijk, is het al gauw tijd voor de avondmaaltijd. Na zo’n middag vol visueel culinair vertier heb ik meestal niet zo’n grandioze honger meer. Alsof mijn hypothalamus verlamd is geraakt na zoveel gastronomisch geweld (ja, zoek maar op 😜). Meestal neem ik dan mijn toevlucht tot iets wat makkelijk te bereiden is. Gevulde wraps, een soepje of zoals gisteren een flammkuchen. 

Flammkuchen is het Elzasser equivalent op de Italiaanse pizza. De bodem is een dun brooddeegje en de tomaten worden vervangen door crème fraîche. Vaak wordt er een vulling gebruikt van uien met spek, maar ik koos voor paddenstoelen met een onvervalste bergkaas als topping, namelijk de gruyère. Naar mijn idee is dit een ondergewaardeerd kaasje, terwijl hij toch zo perfect van smaak is (nootachtig met een zoute ondertoon) en super geschikt is om gerechten mee te gratineren. Easy peasy, deze flammkuchen.

Flammkuchen met paddenstoelen

Ingrediënten:
300 gr bloem
6 gr gedroogde gist
5 gr zout
175 – 200 ml water, lauwwarm
2 eetl olijfolie

voor de topping:
3 eetl olijfolie
500 gr oesterzwammen + kastanjechampignons, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetl verse tijmblaadjes
3 bosuitjes, in ringetjes
150 ml crème  fraîche
200 gr gruyère, geraspt
zeezout, versgemalen peper

Bereidingswijze:
Weeg de bloem het zout af en doe dit in een mengkom. Los de gist op in een beetje water en laat dit een vijftal minuten staan. 

Voeg het gistmengsel toe aan de bloem, voeg de olijfolie toe en begin vanuit het midden te roeren. Voeg steeds een beetje water toe tot het deegje begint samen te komen. 
Kneed dit ten minste 10 minuten door.

Wrijf een kom in met een beetje olijfolie en schep de bal deeg erin. Drapeer er een vochtige handdoek over en laat het deeg een uur rijzen, op een warme tochtvrije plek.

Intussen bak je in een hete koekenpan de paddenstoelen. Voeg de laatste 5 minuten de tijm en de gesneden bosuitjes toe. Kruid af met peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven voor op 225 ˚ C.

Bekleed een vlakke ovenschaal met bakpapier of een bakmat.

Bestuif je werkvlak met wat bloem, kneed het deeg kort door en rol het daarna zo dun mogelijk uit.

Smeer een laag crème  fraîche  over de deegbodem, maar blijf een paar centimeters weg van de rand.
 

Verdeel er gelijkmatig de paddenstoelen over en als laatste de geraspte kaas.

Bak de flammkuchen 12 tot 15 minuten tot hij mooi goudbruin van kleur is.

Serveer er een frisse salade bij van rucola met geschaafde venkel en wat olijfjes.

Bron: Home Made in the oven – Yvette van Boven

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Joyce de Jonge

    Ik ben er dol op Nell,
    Met gorgonzola
    , peer en walnoot, mmmmmm!
    Dank voor het recept van de bodem, ga ik eens uitproberen, ik neem ze meestal kant en klaar mee uit Oostenrijk
    Fijne feestdagen gewenst!
    Grtjs Joyce

    Antwoord
    • nellnijssen

      De combi gorgonzola, peer en walnoot lijkt me ook verrukkelijk! Helaas reageer ik (Tijdelijk hoop ik) niet zo goed op schimmelkazen, dus dat is even een no-go voor mij.
      Ik wens jou en al je dierbaren ook feestelijke dagen, Joyce!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.