Kwarkbroodjes à la Rutger van den Broek

15 02 2021 | Brood en crackers | 0 Reacties

Aan brood geen gebrek in huize Eetplezier. Traditiegetrouw bakt mijn eigen thuisbakker elke week een paar broden voor dagelijks gebruik. Wat we niet direct consumeren, gaat de vriezer in, ongesneden en in tweeën. Hoewel versgebakken brood natuurlijk het allerlekkerst is, gaat de smaak beslist niet achteruit van een paar weekjes diepvries. Het enige waar het wel eens aan schort, is dat we vergeten het ‘s avonds eruit te halen voor de volgende dag. Zo’n keiharde dubbelgevroren boterham valt niet alleen slecht op je maag, ook gevoelige tanden protesteren dat het een aard heeft.

Memootjes plakken dus! Zodat er ‘s morgens aan het ontbijt alvast niets te mopperen valt over het brood. Al het overige mag wat mij betreft vrijuit gespuid worden. Zelf doe ik daar met veel genoegen aan mee: van slecht geslapen, akelig gedroomd, zere knie en rotweer tot aan de fris gewassen sokken die nét niet droog genoeg aanvoelen of de thermostaatkraan die weer eens haperde. Noem het allemaal gerust, dan ben je er maar vanaf. Je hart luchten heet dat. Er schijnen echter op aarde ook matineuze lieden rond te hobbelen en die kwalificeren dit verschijnsel liever als “ochtendhumeur”. Ze doen maar, ik ga er rustig mee door.

Waar was ik gebleven? O ja, brood. Naast het brood voor alledaags gebruik, wil een mens natuurlijk ook wel eens iets anders dan anders. Iets wat meer te maken heeft met snoepen dan met jezelf voeden. Deze kwarkbroodjes à la Rutger van den Broek zijn van die kleine snoeperijtjes. Heerlijk met een likje gezouten roomboter en/of (op z’n Zeeuws) een plakje kaas.

Kwarkbroodjes à la Rutger van den Broek

Ingrediënten: (voor 16 broodjes)
voor de vulling:
75 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
75 gr blanke rozijnen
75 gr donkere rozijnen
75 gr amandellikeur (disaronne)

voor het deeg:
500 gr bloem
8 gr gedroogde gist
250 gr magere kwark
150 gr boter, op kamertemperatuur
2 eieren
40 gr witte basterdsuiker
10 gr zout

Bereidingswijze:
Begin met dit recept een ochtend van tevoren. 
Meng de stukjes abrikoos en de rozijnen door de amandellikeur en laat ze enkele uren wellen.

Maak ‘s avonds het deeg. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot één geheel.
Neem het deeg daarna uit de kom en kneed het in 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Het is natter dan normaal brooddeeg, maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken, dit hoort echt zo. Ga dus geen extra bloem toevoegen, dit is absoluut niet nodig.
Kneed als laatste de gewelde vruchten door het deeg.

Doe het deeg in een kom, dek dit af met plasticfolie en zet het gedurende de nacht in de koelkast.

Kneed de volgende morgen het deeg kort door en verdeel het in 16 gelijke stukken.
Maak van ieder stukje een mooi bolletje en druk ze iets plat.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven tot 220˚ C (200 ˚ C hetelucht).
Bak de broodjes in 15-20 minuten goudbruin.
Bestrijk de broodjes direct na het bakken met wat gesmolten boter. Eventueel kun je ze daarna nog in wat kaneelsuiker dopen. Ik vind dat bij een dergelijke luxe broodje als dit echter onnodig.

Bron: Rutger bakt – Rutger van den Broek

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.