Home » Recepten » Zoetigheid » Bitter-zoete bonbons

Bitter-zoete bonbons

4 09 2012 | Zoetigheid | 7 reacties

Ik heb niet zo veel verstand van het Leven. Soms ben ik met drie verkeerde benen het bed uit gestapt en kan een klein, troostrijk berichtje gebracht door de elektronische postduif,  mijn grimas doen veranderen in een smile van oor tot oor. En soms ben ik in een stralend-blauw humeur en komt er via een venijnig glasvezelkabeltje een nare tijding tot mij. Helaas was vandaag het laatste aan de hand. Misschien heeft het leven hetzelfde kenmerk als bitter-zoete bonbons. Wij hebben het met al onze wijsheid niet voor het zeggen. Ons staat niets anders te doen dan te aanvaarden en een helpende hand te bieden waar we kunnen. En te proberen de dagen een beetje zoeter te kleuren. Voor onszelf. Maar vooral voor anderen.

De Man zoekt dan in eerste instantie liever naar de bekende groene pijlen. Dat heet Vluchtweg, door hem handig  weggemoffeld in een afleidingsmanoeuvre. De poging van vandaag leidde tot het vervaardigen van (eetbare) bonbons. Er mislukte van alles. Nee, is niet van de foto’s af te leiden. De smaak was ook prima, tot zover alles in orde. Wel kreeg de chocolade na verloop van een aantal dagen een wat korreliger structuur en het eens zo glanzende uiterlijk werd dof.

Bitter-zoete bonbons

Ingrediënten (voor de ganache-vulling) (naar recept van Cees Holtkamp)
60 gr melk
300 gr slagroom
150 gram fijne kristalsuiker
420 gr. donkere chocolade
120 gr ongezouten roomboter

Bereidingswijze:
Melk, room en suiker aan de kook brengen. Van het vuur af de chocoladestukjes erdoor roeren. Zodra de chocolade is opgelost, de roomboter in vlokjes erdoor roeren, tot de boter geheel is opgenomen en er een mooie, glanzende saus is ontstaan.

Bereidingswijze: (voor de bonbons):
Pure chocolade (liefst couverture) au bain marie laten smelten. Let op: de temperatuur niet boven de 32° laten komen. De bonbonvorm volgieten, omkeren en de overtollige chocolade eruit laten lopen. Zorgvuldig afstrijken. In de koelkast koud laten worden.
Met een spuitzak de bonbons met ganache vullen. Opnieuw afstrijken en koud laten worden.
Afvullen met  chocolade en weer afstrijken. Nu door en door koud laten worden en voorzichtig uit de (siliconen) bonbonvorm halen.

de ganache
 het vullen van de vorm
 de vulling erin
de afgestreken vorm
print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

 1. Manon

  Zojuist heb ik, geïnspireerd door de kunsten van ‘De Man’, eenzelfde poging ondernomen. Ik heb nog overwogen om een foto te maken van mijn activiteiten en je die te mailen. Het hele aanrecht was bruin. Wat een bende! Maar de bonbons staan nu keurig uit te harden in de koelkast (en bij te komen van mijn aanpak).

  Antwoord
 2. Nell Nijssen

  @Manon: héél, héél knap vam je dat je er uiteindelijk toch bonbons van hebt weten te maken. Ik zou zelf de moed allang hebben opgegeven. Zoveel geklieder voor een klein mondvermaakje. Chapeau dus voor jou! En stiekem ook een beetje voor de Man ;-)) Zou overigens wel graag de foto’s hebben gezien …

  Antwoord
 3. Anonymous

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  Antwoord
 4. Anonymous

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  Antwoord
 5. Anonymous

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  Antwoord
 6. Anonymous

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Chocolaterie Ticho - Yerseke - Eetplezier & Meer - […] heb ik zelf ook weleens pogingen ondernomen tot het maken van bonbons, dus ik weet hoe vreselijk ingewikkeld dit…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.