Bananenbrood met chocolade en walnoten

14 01 2021 | Cakes | 2 reacties

Als je heel je leven gewend bent om als Eskimo in het uiterste noorden van Alaska te bivakkeren, dan wil dat nog niet zeggen dat je niet zou kunnen genieten van een weekje Canarische eilanden. Met andere woorden: alles wat ons dagelijkse leventje zo vertrouwd maakt, hoeft niet de enige echte waarheid te zijn. Soms dienen we grenzen te verleggen of – zoals men dat in deze tijd zo pseudo-hip weet te duiden – buiten onze comfortzone te durven bewegen.

Ik kan me daar wel in vinden. Zodra we het leven niet meer als één groot avontuur beschouwen, is het vaak gedaan met de pret. En hoewel het daadwerkelijke fysieke “bewegen” nu even aan strikte banden is gelegd, blijft het reizen in je hoofd gelukkig altijd mogelijk. Dat het dan in mijn geval meestal ook verwant is aan culinaire uitstapjes, zal voor jullie geen verrassing zijn. Elke dag doemen er in mijn hoofd trajecten op, die – ook al is dat nooit met opzet zo gekozen – leiden naar een nieuw gastronomisch landschap. Ik ken geen scrupules ten aanzien van experimenteren. Of om binnen de filosofie van Pippi Langkous te blijven: ik heb het nog nooit geproefd, dus ik denk wel dat ik het lust. Ofwel: ook een slechte ervaring is een ervaring.

Het avontuur van vandaag begint bij glutenvrije alternatieven. Dat rijstmeel als (glutenvrije) vervanger voor (tarwe)bloem: kon dat eigenlijk wel? En zou het je baksels ook een beetje smakelijk maken? Zou de smaak van rijst niet enorm dominant zijn en zou het niet eerder een traktatie worden voor overjarige alternatievelingen die, getroebleerd door een walm van wiet, toch niet meer proefden wat ze aten?

Vandaag wist ik het antwoord. Al meerdere malen bakte ik bananenbrood, maar altijd met tarwe- of speltbloem. Eerlijk gezegd proefde ik geen verschil nu ik er rijst- en amandelmeel voor gebruikte. Nee, geen wiet voorhanden in huize Eetplezier. Het resultaat was een heerlijk smeuïge cake met kleine smaakbommetjes chocola erin. Hoe kan het ook anders, als je weet dat Nigella Lawson de bedenker van dit recept is? Zij weet zelfs een gebakken stoeptegel nog verrukkelijk te maken.

Bananenbrood met chocolade en walnoten

Ingrediënten: (voor 10-12 dikke plakken)
175 gr rijstmeel (ik gebruikte zelfs volkoren van Smaakt)
100 gr gemalen amandelen
2 theel bakpoeder
1/2 theel baking soda
snufje zout
3 grote overrijpe bananen (circa 500 gr)
2 theel vanille-extract
100 gr volle Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
2 grote eieren, op kamertemperatuur
1,25 dl plantaardige olie
125 gr lichte basterdsuiker
150 gr grof gehakte pure chocolade
100 gr grof gehakte walnoten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170˚ C (hetelucht 150 ˚C) en bekleed de bodem van een cakeblik  met bakpapier.

Meng het rijstmeel, de gemalen amandelen, het bakpoeder, de bakingsoda en het zout in een schaal en zet even apart.

Pel de bananen en prak ze goed fijn in een kom waar later alle ingrediënten in passen.
Roer de vanille-extract erdoor, daarna de yoghurt en één voor één de eieren, gevolgd door de olie en de basterdsuiker.

Klop als alles gemengd is, beetje bij beetje, het rijst-amandelmengsel erdoor.
Spatel de chocolade en de walnoten erdoor.

Schenk het beslag in een cakeblik en bak het bananenbrood 55-75 minuten tot een sateprikker er min of meer droog uitkomt. Vanwege de chocolade en banaan zal het altijd een beetje vochtige cake blijven. Dat is normaal.

Zet op een rooster en laat het bananenbrood helemaal afkoelen.

Bron: Koken, eten, leven – Nigella Lawson
 

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

  1. Nicolet

    Lekker hoor!! En ja, om even in de platitudes te blijven: lekker out of the box gaan ! En als het niks is ‘if it doesn’t kill you… 😉

    Bak zelf niet meer (wel heel veel gedaan) maar ga regelmatig de grens over om te koken, zo fijn dat dat met internet zo makkelijk is geworden!
    Groet, Nicolet

    Antwoord
    • nellnijssen

      Jaaaaaah, “out of the box” durven denken. Dat houdt het leven spannend. Ik heb wel even moeten zoeken naar het juist plaatsen van een eventuele daaropvolgende desillusie, maar ben daar inmiddels ook aan uit .

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.