Home » Dagboek » Mijmeringen » It’s a wonderful world zelfs met corona

It’s a wonderful world zelfs met corona

26 11 2020 | Mijmeringen | 2 reacties

Nog even over dat virus, dat c-virus. Of je het nu wilt of niet: dat blijft nog wel even onder ons, dus richt je leven er maar liever op in. Dat is vele malen zinniger dan blijven roepen dat het een wereldomvattend complot is. Of erger nog: een onschuldig griepje. En ja, ons leven is een stuk minder minder leuk geworden dan voorheen. Dat is een understatement, want zonder een onbezorgd bezoek aan je favoriete restaurant, theater of museum, zonder de joviale vriendschappen die het beste gevierd kunnen worden met een fijn bordje eten en een glaasje aan jouw eigen feestelijk gedekte tafel, maakt ons leven toch echt een stuk schraler dan vroeger. Geen uitbundige feestjes, geen spontane uitnodiging waar je gretig op in kunt haken, het is allemaal even niet anders, maar leuk is het met de beste wil van de wereld niet te noemen. 

Maar hé, kom op, er valt heus nog genoeg uit ons leven te putten anders dan de gewoontegetrouwe patronen die we normaliter als referentie hanteren. Een beperking is pas een beperking als je er zelf in gaat geloven. Niet doen, is mijn devies! Verdiep je kennis, verbreed je horizon, ga de diepte in, maar blijf niet hangen in die lusteloze negativiteit, alleen omdat jouw favoriete bezigheden even niet uitvoerbaar zijn. Ik geef je een paar voorzetjes.

Reis virtueel

Start een reis in je hoofd. Houd een reisdoel voor ogen en start je virtuele trip met Google Maps. Sleep het poppetje van Street View naar een willekeurige plek en neem de tijd om je ter plekke te verbazen over alles wat je ziet. Persoonlijk vind ik het heerlijk om op deze manier rond te neuzen. Kost je niets, geen luchtvervuiling en al helemaal geen kans op besmetting.

Nu is ook de aangewezen tijd om jezelf te “ontspullen”. Neem alles in huis bewust in je op en stel jezelf de vraag: heb ik het nog nodig, hoe vaak ben ik het al tegengekomen zonder er iets mee te doen of waar dient het voor? Heeft het geen enkele emotionele, functionele of financiële waarde? Weg ermee dan. Heel veel kringloopwinkels zullen je dankbaar zijn. Je huis opruimen voelt als je hoofd leegmaken. Het geeft rust en ruimte (letterlijk). Precies wat wetenschappers allang ontdekt hebben. Opruimen heeft dezelfde kalmerende werking als een handjevol Prozac.

Kook en eet je graag? Bestel (of haal) de allerbeste ingrediënten in huis om van een exclusief diner te kunnen genieten. Bij een groot aantal sterrenrestaurants kun je al terecht voor de meest luxe ingrediënten die je vervolgens door middel van on-line begeleiding (De Librije) ofwel een deskundige gebruiksaanwijzing van Katseveer thuis kunt samenstellen. The sky is the limit! Op deze manier steunen we tevens al die horeca-ondernemers die het momenteel verdraaid moeilijk hebben.

Wandel je suf

Geef je huisdier een extra verwenbeurt. Aai de kat net zolang achter haar oortjes tot zij ronkend in slaap valt. Maak van het half uurtje de hond uitlaten eens een middagje mindfulnes. Ontdek de enorme variëteit aan bomen in jouw buurt, speur naar voor jou onbekende wilde planten en zoek de naam ervan op met de app Google Lens. Je richt eenvoudigweg je smartphone op een plant, paddestoel of dier, en op je scherm verschijnt welke soort het is. Aanschouw ook de broedende zwaan in de dichtstbijzijnde vijver en maak vooral foto’s van alles wat jij de moeite waard vindt. Zelfs het roestige tuinhek van vier huizen verderop kan als inspirerend object dienen voor een fantastisch kiekje. Zoom in op details, neem waar en verwonder je over alle subtiele schoonheid waar je normaal gesproken aan voorbij loopt.

Gun jezelf een lief, schattig hebbedingetje. Dat sjiek-leren notitieboekje (heel handig om altijd in je tas te hebben), een vloeiend schrijvende pen, een warme wollen sjaal, dat kekke handtasje of verwen dat huid-hongerige lijf van je met een diep-reinigend maskertje of zinnenprikkelende badolie. Decadentie ten top natuurlijk en als je financieel krapjes zit, stap je over naar één van de volgende punten. 

Schrijf een kaartje naar die eenzame buurvrouw of -man, met bemoedigende woorden erop. Vertel ze dat je aan hem/haar denkt in deze vervelende tijd. Je zult zien hoeveel energie je ervoor terugkrijgt. Hun oprechte blijdschap zal op jou afstralen. Op die manier slaan we ons samen door deze rotwinter.

Geniet driedubbel extra van je lunch. Vervang de kleffe boterham kaas door een overvloedige maaltijdsalade, een vullend soepje of een rijkelijk belegde clubsandwich. De klok is niet langer je vijand, dus doe gerust kalmpjes aan. Voel je als Nigella Lawson: eet met een tomeloze gretigheid, plunder je koelkast, al is het middenin in de nacht. Daarna niet zeuren over dat kilootje teveel natuurlijk. Doet Nigella ook niet.

No FoMo

Durf je telefoon, computer of tablet uit te zetten. Echt, de wereld vergaat niet zonder jouw aanwezigheid. En feestjes of evenementen zijn er toch al niet. No fear of missing out dus. Ga snel door naar mijn volgende punt.

Léés. Lees alles wat je nog op je bucket-list hebt staan. Nog nooit had je zoveel tijd om te lezen als nu. Zelf heb ik al een tweetal jaren een e-book abonnement en het bevalt me meer dan goed. Geen uitpuilende boekenkast meer, geen ezelsoren of vieze koffievlekken. Een klein nadeel is dat niet alle recent verschenen boeken direct beschikbaar zijn in zo’n abonnement, maar met zo’n vierenhalve kilometer aan bladzijdes te gaan, ben ik dik tevreden. Er zit alles wel iets tussen wat mij interesseert. 

Hygge ofwel knusse kneuterigheid in huis

Leef je deze winter uit in gezelligheid en knusheid. De Denen, die vanwege barre weersomstandigheden veel vaker binnenshuis vertoeven dan wij.  hebben er een prachtig woord voor bedacht: hygge. Een paar decennia geleden kenden wij in Nederland het cocoonen: op een knusse, bijna kneuterige manier in je eigen veilige omgeving verblijven. Hygge zit veelal verstopt in je interieur, dus zorg voor voldoende kaarsjes, geurtjes en lichtjes. Laat je keuken geuren naar die zelfgebakken appeltaart of naar jouw zelf samengestelde gluhwein. Sluit de gordijnen en brand al je sfeerlichtjes. Fröbel je een slag in de rondte om je huis zo behaaglijk en warm mogelijk te maken. Alles draait nu om een (vervangend) gevoel van blijheid en intens genieten van het gezin binnen eigen huis en haard.

En tot slot: doe eens gek. Neem een imitatiestem aan, die jou in relativerende bewoordingen, de nietigheid van je huidige beperkingen laat zien. Praat als een cliniclown tegen jezelf. Ga het gesprek aan met je alter ego. Je goed voelen zit niet alleen in de bezigheden die we normaliter doen, het zit voor een groot gedeelte ook tussen de oortjes. Ontspannen kun je leren, denk aan yoga, autogene training of visualisaties. En blijf ook vooral lachen, want lachen voelt beter dan stress of frustratie. Echt, het wemelt nog van zoveel positieve zaken om van te genieten. Koester die. Houd afstand en blijf gezond!

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

 1. MyriamC

  Met de beste wil van de wereld … er valt weinig te lachen op dit moment.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Ik begrijp het. Voor jou is het dubbelop nu. Als zonaanbidders zijn deze dagen toch al niets voor ons. Maar ik lees dat je ook veel wandelt en dat dat je ook goed doet. Hou vol, Myriam, er komt een eind aan deze rotwinter.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bananenbrood met chocolade en walnoten - Eetplezier & Meer - […] En hoewel het daadwerkelijke fysieke “bewegen” nu even aan strikte banden is gelegd, blijft het reizen in je hoofd…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.