Ja, ja, ik ben rijkelijk laat met dit recept, ik weet het. Maar laat je niet tegenhouden door het woord Kerst in dit recept, want deze rijk gevulde tulband smaakt op Nieuwjaarsdag, met Pasen of elke andere feestelijke dag, ook geweldig lekker! Wat ik er zo bijzonder aan vond is het feit dat in dit recept de amandelspijs door het deeg verwerkt zit, in plaats van een aparte brok. Persoonlijk vind ik dit een heel wat aangenamer mondgevoel geven.
Vruchtjes in cognac geweekt zijn natuurlijk het summum van snoeperij en tezamen met het rijke, volle deeg maakt het deze tulband tot een ware traktatie. En ach, als je je qua overvloedig eten niet al teveel hebt laten gaan in de afgelopen dagen, staat niets in je weg om alsnog deze Kersttulband met amandelspijs te bakken.
Kersttulband met amandelspijs
Ingrediënten: (voor de vulling)
125 gr tutti frutti
75 gr blanke rozijnen
50 gr cranberries
80 ml cognac
(Voor het beslag):
250 gr amandelspijs
200 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr witte basterdsuiker
1/4 theel zout
1 theel vanille-extract
1 citroen, rasp
4 eieren, op kamertemperatuur
200 gr bloem
3½ theel bakpoeder
Verder:
paneermeel, om de vorm mee te bestrooien
Optioneel: 150 gr poedersuiker + 2 eetl water om icing te maken
20 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze:
De avond tevoren begin je met het maken van de vulling.
Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes. Meng deze met de rozijnen, cranberries en cognac. Ten minste een nacht laten wellen.
Verwarm de oven voor op 160˚ C (hetelucht 145 ˚C).
Vet een tulbandvorm in met boter. Bestrooi deze ruimschoots met paneermeel, maar klop het overtollige weer uit de vorm.
Meng de spijs, boter, basterdsuiker, zout, vanille-extract en de citroenrasp in een kom en klop dit romig. Ditt duurt ongeveer 5 minuten.
Voeg daarna de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag.
Meng nu de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag.
Ga vanaf nu voorzichtig te werk en “vouw” de bloem in gedeelten rustig door het beslag,
Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef.
Meng de nog vochtige vruchten met 2 eetl bloem door het beslag,
Lepel het mengsel in de tulbandvorm en bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar.
Om te controleren of de tulband gaar is, prik je er aan het eind van de baktijd met een prikker in.
Als de prikker er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een rooster. Laat hem hierop helemaal afkoelen.
De zoetekauw kan er daarna nog voor kiezen om de tulband “mooi te maken” met een icing en amandelschilfers. Omdat ik zelf altijd kies voor “less is more” heb ik het bij een dun laagje poedersuiker gehouden.
Bron recept: Rutger Bakt – Rutger van den Broek
0 reacties