Kersttulband met amandelspijs

27 12 2020 | Cakes | 0 Reacties

Ja, ja, ik ben rijkelijk laat met dit recept, ik weet het. Maar laat je niet tegenhouden door het woord Kerst in dit recept, want deze rijk gevulde tulband smaakt op Nieuwjaarsdag, met Pasen of elke andere feestelijke dag, ook geweldig lekker! Wat ik er zo bijzonder aan vond is het feit dat in dit recept de amandelspijs door het deeg verwerkt zit, in plaats van een aparte brok. Persoonlijk vind ik dit een heel wat aangenamer mondgevoel geven. 

Vruchtjes in cognac geweekt zijn natuurlijk het summum van snoeperij en tezamen met het rijke, volle deeg maakt het deze tulband tot een ware traktatie. En ach, als je je qua overvloedig eten niet al teveel hebt laten gaan in de afgelopen dagen, staat niets in je weg om alsnog deze Kersttulband met amandelspijs te bakken. 

Kersttulband met amandelspijs

Ingrediënten: (voor de vulling)
125 gr tutti frutti
75 gr blanke rozijnen
50 gr cranberries
80 ml cognac

(Voor het beslag):
250 gr amandelspijs
200 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr witte basterdsuiker
1/4 theel zout
1 theel vanille-extract
1 citroen, rasp
4 eieren, op kamertemperatuur
200 gr bloem
3 1/2 theel bakpoeder

Verder:
paneermeel, om de vorm mee te bestrooien
Optioneel: 150 gr poedersuiker + 2 eetl water om icing te maken
20 gr amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Begin de avond tevoren met de vulling.
Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en meng deze met de rozijnen, cranberries en cognac. Laat dit ten minste een nacht wellen.

Verwarm de oven voor op 160˚ C (hetelucht 145 ˚C).
Vet een tulbandvorm in me boter en bestrooi deze met paneermeel.
Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.

Doe het spijs, boter, basterdsuiker, zout, vanille-extract en de citroenrasp in een kom en klopt dit romig in ongeveer 5 minuten.
Voeg daarna de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag.

Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag.
Spatel de bloem er in gedeelten voorzichtig doorheen.
Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef.
Meng de nog vochtige vruchten met 2 eetl bloem door het beslag,

Doe het mengsel in de tulbandvorm en bak deze in 60 tot 70 minuten gaar.
Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de cake en controleer of hij gaar is. Als de prikker en schoon en droog uit komt, is de cake gaar.

Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een rooster. Laat hem hierop helemaal afkoelen.

De zoetekauw kan er daarna nog voor kiezen om de tulband “mooi te maken” met een icing en amandelschilfers. Omdat ik zelf altijd kies voor “less is more” heb ik het bij een dun laagje poedersuiker gehouden.

Bron: Rutger Bakt – Rutger van den Broek
 

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.