Home » Recepten » Soepen » Zomerse doperwtensoep met dragon

Zomerse doperwtensoep met dragon

29 06 2019 | Soepen | 0 Reacties

Mijn lieftallige huisgenoot roept het soms meermalen per week: je bent een merkwaardig schepsel. Nou, zolang hij me liefheeft, kan ik daar best mee leven. Er zal ook vast een kern van waarheid in zitten. Want als – om maar eens een voorbeeld te noemen – iedereen om me heen wanhopige pogingen doet om verkoeling te zoeken in steenkoude drankjes en gigantisch opgestapelde ijsbolletjes, begin ik te verlangen naar een heerlijk bordje soep. Ja, ik zie jullie denken: ráár! 

Of het echt raar te noemen is, blijft even de vraag. Naar mijn vaste overtuiging bestaan er verschillende typen mensen, die elk hun individuele voedsel behoeven. En hoewel ik me verder helemaal niet verbonden voel met de ayurvedische geneeskunst, maakt het wel melding van een aantal interessante zaken. De Ayurveda vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

Volgens deze leer ben ik een zgn. Vata-type. Een mager scharminkel met zichtbare gewrichten, die het vaak koud heeft, met een voorkeur voor zoetzure en zoute smaken. En hete dranken. Het accent op mijn voedingspatroon dient gelijk te zijn aan die van een tandeloos, oud omaatje: zacht, goed gaar gekookt voedsel dat gemakkelijk verteert. Verder heeft een Vata-type een voorkeur voor verwarmende kruiden en specerijen, zoals venkel, gember, kaneel en kardemom.

Kijk, zo ziet u maar dat ik mijn vermeende merkwaardige behoefte aan soep in de zomer, gemakkelijk met quasi-wetenschappelijk onderbouwde bewijzen kan wegwuiven. Of misschien wil ik eigenlijk ook wel gewoon mezelf zijn, doen waar ik behoefte toe voel en eten waar ik zin in heb. As simple as that. 

Gekeken naar de aard van de ingrediënten, lijkt dit gerecht niet bijzonder, maar let op: het is de dragon die deze zomerse doperwtensoep zo’n fris en zonnig karakter geeft. Dragon is een kruid met een licht peperige, anijsachtige smaak. Het is een onmisbaar onderdeel in bearnaisesaus en het matcht prima met paddenstoelen en aardappelen. Tezamen met peterselie, kervel en bieslook krijgt dit mengsel de naam fines herbes.

Zomerse doperwtensoep met dragon

Ingrediënten:
1 ui, gesnipperd
300 gr doperwtjes (liefst verse natuurlijk)
1 courgette, geschild in kleine blokjes
1 liter groentebouillon
eetlepel fijngehakte verse dragon

Bereidingswijze:
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan en fruit de ui zachtjes aan tot deze glazig ziet.

Voeg de courgette toe en bak deze 5 minuten mee.

Giet de bouillon erbij tezamen met de erwtjes en laat dit 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de dragon toe en laat nog 5 minuten goed doorwarmen. Blender de soep tot hij mooi schuimig en lichtgroen van kleur is. Serveer direct.

Met een lepeltje crème fraîche er bovenop wordt alles natuurlijk nog fijner van smaak. Voor mij is dit puur-natuur-soepje voldoende. Vooral wanneer je verse doperwtjes gebruikt, maak je van een eenvoudig soepje een Koninginnemaaltje 😀


print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.