Home » Recepten » Soepen » Courgettesoep met doperwten en basilicum troostend als een warme sjaal

Courgettesoep met doperwten en basilicum troostend als een warme sjaal

2 12 2021 | Soepen, Yotam Ottolenghi | 0 Reacties

Voor als je de voortdurende regenbuien in koude straaltjes via je kruin je nek in voelt lopen. Voor als je kind een snotneusje heeft, volgens de regels thuis moet blijven en jijzelf een godganse dag door moet zien te komen, wisselend tussen geconcentreerd beeldschermwerk en vragende kinderoogjes. Of als de dagenlang verloren gewaande kat plotseling miauwend voor de keukendeur zit en een parmantig spoor van modderpootjes op je zojuist gedweilde blinkend-schone vloer achterlaat. Als de cv het in huis laat afweten, de post met drie blauwe brieven staat te zwaaien of je haardos verdacht veel gelijkenis vertoont met een verwaarloosde bos strobloemen.

Er zijn soms zoveel momenten dat je weg zou willen kruipen onder een behaaglijk fleece-dekentje. Een arm om je schouders wil voelen, die je het gevoel geeft van een warme sjaal.  Op dat soort ogenblikken wil je soep, want soep is hét ultieme comfortfood. Ofwel: troost in het kwadraat. Om langzaam op te lepelen en bij te komen van de kleine verdrietjes van alledag.

Tip: als je een groene soep mooi groen en helder wilt houden, dien je de groenten niet te lang te koken. Deze courgettesoep met doperwten en basilicum is voor acht personen, maar hij is heel goed te bewaren in de koelkast en opnieuw op te warmen. Invriezen kan natuurlijk ook. Ik had geen feta in huis, maar bakte parmzaankoekjes voor erbij. Het zoutje daarvan combineerde, waarschijnlijk net zoals de feta, uitstekend met het zoetje van de erwtjes. 

 

Courgettesoep met doperwten en basilicum

Ingrediënten: (voor 8 personen)
75
ml olijfolie, plus extra voor erbij
1 bol knoflook, tenen losgehaald en gepeld
circa 6 (biologische) courgettes, ongeschild, in dobbelsteentjes
1 liter groentebouillon Iof kippenbouillon voor een vollere smaak)
500 g diepvriesdoperwten
50 g basilicumblad
200 g feta, in brokjes van 1-2 cm gebroken
1 citroen: rasp er 1 theel. schil af
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Doe de olijfolie in een extra grote pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
Voeg alle knoflooktenen toe en bak ze regelmatig roerend 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn.
Doe er de courgettes, 2 theelepels zout en royaal peper bij en bak alles al roerend nog 3 minuten tot de courgettes licht gaan kleuren.

Giet de bouillon in de pan met 500 ml water en breng de soep op hoog vuur aan de kook.
Laat hem 7 minuten koken tot de courgettes gaar maar ook nog heldergroen zijn.

Voeg de doperwten toe en roer 1 minuut; doe het basilicum erbij.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot hij glad en heldergroen is.

Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met feta en citroenrasp.
Eindig met royaal versgemalen peper.

Bron recept: Simpel – Yotam Ottolenghi

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.