Speltkoekjes naar recept van Rutger van den Broek

Zoals ik in mijn vorige post al vertelde: voor mij zes weken lang geen tarwe. Dat houdt in geen tarwebrood, geen pasta en ook vooral geen koekjes met tarwebloem. Het broodprobleem is snel opgelost met een eigen thuisbakker in huis. Pasta is inmiddels vervangen door rijst- en boekweitnoedels. Alleen de koekjes vormen even een probleem. Behalve meringues bevatten de meeste koekjes voor het grootste gedeelte (tarwe)bloem. Oké, ik had mezelf er nog veel meer in kunnen verdiepen, maar dat was voor nu even niet mijn wens.

Echter niet getreurd: ik pak de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek erbij en ontdek als snel deze speltkoekjes. Kijk aan, als mijn Thuisbakker er voortreffelijk brood van kan bakken, dan zullen koekjes ook zeker lukken. Nu ben ik geen groot fan van de speculaaskruiden uit het oorspronkelijk recept (dit vanwege de vaak overheersende kaneelsmaak), dus die heb ik vervangen door de gingerbread mix van Terra Exotique. In deze Franse melange proef ik veel meer de anijs- en kardemomtoetsen en dat is precies wat ik zoek in een koekje voor bij mijn thee. 

Speltkoekjes naar recept van Rutger van den Broek

Ingrediënten: (voor 45 à 60 koekjes)
130 gr boter, op kamertemperatuur
130 gr rietsuiker
¼ tl zout
1 ei, op kamertemperatuur
125 gr speltbloem
125 gr speltmeel
2½ tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden (of de gingerbread mix dus) 
120 gr gehakte hazelnoten

Bereidingswijze:
Doe de boter, rietsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar.

Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de speltbloem, het speltmeel, bakpoeder en de speculaaskruiden (of gingerbread mix) toe. Meng alles door elkaar en kneed tot slot de gehakte hazelnoten erdoor. 

Verdeel het deeg in twee porties en vorm twee rollen met een doorsnede van 3-4 centimeter. Verpak de deegrollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de deegrollen in plakjes van 0,75 centimeter dik en leg deze op de bakplaat.
Bak de speltkoekjes in 17-22 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.