Home » Recepten » Brood en crackers » Speltbrood met lijnzaad

Speltbrood met lijnzaad

23 02 2020 | Brood en crackers, Levine van Doorne | 0 Reacties

Dan komt daar plotseling “de dag die je wist dat zou komen”. Wat ging er aan vooraf, hoor ik jullie denken. Na veel omzwervingen kwam ik op een heel gewone dag terecht bij een diëtiste. Wie lacht daar zo hard?? En wie hoor ik daar gniffelen “eigen schuld, dikke bult met al dat eetplezier”? Nou, ik kan jullie helemaal geruststellen wat dat betreft. Vrouwtje Eetplezier bevindt zich nog steeds ruimschoots onder de marges van de voor haar geldende BMI.

Laat ik beginnen met het goede nieuws: er hoeft geen grammetje af. Wat er wel dient te gebeuren is, ten behoeve van een ongehinderd en welwillend intern gangenstelsel, een aantal voedingsmiddelen te schrappen. FODMAP wordt het credo de eerstkomende zes weken. Voor uitleg en instructies verwijs ik gemakshalve naar deze pagina van het Martiniziekenhuis in Groningen. Door fodmaps uit je dagelijkse voedingspatroon te halen, zouden hypersensitieve darmen wederom hun dagelijkse sluimerslaapjes gaan hervatten. Daar ga ik voor!

Naast de helft van alle groenten- en fruitsoorten is ook lactose en tarwe uit den boze in dit dieet. Nu is tarwe in de meeste gevallen heel goed te vervangen door spelt, dus brood vormt niet echt het probleem. Uiteraard ben ik weer te raden gegaan bij de Koningin van het brood bakken: Levine van Doorne. Het resultaat is een smakelijk en luchtig speltbrood met lijnzaad. De smaak is absoluut anders dan die van tarwe, maar misschien heeft dit ook te maken met ingesleten smaakpatronen. In ieder geval hoef ik mijn dagelijkse bammetje op deze manier niet te missen!

Speltbrood met lijnzaad

Ingredienten:
300 gram speltbloem
300 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gr lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout

Bereidingswijze:
Doe de speltbloem, speltmeel, gist en lijnzaad in de kom van je Kitchenaid. Voeg de olie, de golden syrup en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg na ± 5 minuten kneden het zout toe. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla door (= lucht eruit drukken, niet kneden), maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Deeg tot lap uitdrukken of uitrollen met een deegroller, even breed als de bakvorm. Stevig oprollen en naad dichtdrukken. Met naad naar beneden in ingevet bakblik leggen. (Of, als je zoals ik een vloerbrood wilt bakken, bol de lap deeg netjes op en leg het in een rijsmandje).

Dek af met ingevet folie en laat het in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. (hete lucht 210 ˚)

Bak het brood (op onderste richel) 15 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 ºC (hete lucht 190 ˚). Bak in nog ± 20 minuten gaar en bruin. Stort het brood direct op een rooster en bestrijk de bovenkant eventueel met wat zachte boter (je hoeft de boter niet eerst te smelten, het smelt vanzelf als je het op het brood smeert). Laat volledig afkoelen voordat je dit speltbrood met lijnzaad gaat snijden.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Speltkoekjes naar recept van Rutger van den Broek - Eetplezier & Meer - […] ik in mijn vorige post al vertelde: voor mij zes weken lang geen tarwe. Dat houdt in geen tarwebrood,…
  2. Matses zelf bakken - Eetplezier & Meer - […] het ontbijt eet ik, naast een tweetal zelfgebakken speltboterhammetjes met kaas, nog altijd graag een crackertje. Voor de fun,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.