Hand pie of appelflap op Amerikaanse wijze

Met enig genoegen stel ik vast dat het opnieuw twee januari geworden is. Dag twee van een vers nieuw jaar met twee tweeën en twee nullen. Zo’n blanco, onbeschreven jaar dwingt tot vooruit kijken. Hoe ga ik de voor mij liggende 363 dagen vullen? Waar worden de mensen om me heen en ik gelukkig van? Wat is zinvol? Welke uitdagingen dien ik nog te bedwingen? Op welke thema’s ga ik focussen? 

Gelukkig heb ik niet langer de intentie om de regie over mijn leven te willen voeren. In de praktijk loopt het toch allemaal net iets anders dan ik in mijn mooiste fantasieën had bedacht. Wel wil ik proberen om het thema Hoop & Humor nog meer te integreren in het leven van alledag. Hoop, omdat zonder hoop alles zinloos lijkt. Zonder hoop geen leven. En met een fikse dosis humor wordt dat hoopvolle leven meteen een stuk aangenamer.

Zodra je lacht, komen er heilzame stofjes zoals serotonine en dopamine vrij. Bloeddruk en hartslag dalen en je gaat je vanzelf een stuk meer ontspannen voelen. Je zit direct lekkerder in je vel, om het maar eens populair te zeggen. Lachen vermindert stress, verjaagt negatieve gedachten én heeft nog een niet onbelangrijk voordeel: je verbrandt er behoorlijk wat calorieën mee. Een uur lachen zou qua calorieverbranding gelijk staan aan een half uur gewicht heffen. Garantie tot aan de voordeur overigens, wat dit betreft. Of er daadwerkelijk wetenschappelijke bewijzen voor zijn, valt te betwijfelen, maar dat het hoop biedt is wel zeker. En dat is best geruststellend  als je deze hand pie of appelflap op Amerikaanse wijze naar binnen werkt. (Overigens at ik ze tijdens oudejaarsavond, in plaats van de traditionele oliebollen en waren de lachsalvo’s niet van de lucht).

Hand pie of appelflap op Amerikaanse wijze

Ingrediënten: (voor 6 appelflappen)
6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
3 handappels
2 eetl fijne suiker
½ theel kaneel
3 eetl grof gehakte walnoten
1 ei

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 210°.

Laat de deegplakjes ontdooien. Schil intussen de appel, snijd in vieren en haal het klokhuis eruit. Snijd de appel in dunne schijfjes en meng ze met de suiker, de kaneel en de walnoten. 

Halveer de deegplakjes. Verdeel het appel-notenmengsel over de helft van de deegplakjes; laat de randen vrij.

Maak het deeg rond de appelvulling met een beetje water vochtig. Leg er een tweede deeg- plakje op en druk de naden met een vork goed aan.

Leg de appelpakketjes op de bakplaat. Klop het ei los en bestrijk het deeg er dun mee. Strooi er wat extra suiker over. Maak met een mes een paar inkepingen in elke appelflap.

Bak de hand pie’s in de voorverwarmde oven in ± 20 min. goudbruin en gaar.

En vergeet vooral niet te lachen als je daarna op de weegschaal gaat staan!

Bron: Delicious 

print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login with Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.