Winactie en review Met mes & stokjes kookboek

14 10 2021 | Leesvoer | 3 reacties

Kookboeken zijn er in alle soorten en maten. Van vreselijk sjiek tot super simpel te maken eenpansgerechten. Yotam Ottolenghi heeft ons voor het eerst kennis laten maken met een overwegend vegetarische keuken die beslist niet saai of kleurloos is, maar juist bijzonder gevarieerd en spannend. Zo zal de Jeroen Meus – ooit mijn meest favoriete chef – met Dagelijkse Kost altijd blijven koken zoals het een heuse Vlaming betaamt: met respect voor mooie Belgische producten en niet schuw van een klontje boter meer. Van hem mag een gerecht gerust vol, romig en voedzaam  zijn, hoewel er mensen blijken te bestaan die daar ernstige bedenkingen bij hebben. Daar hoor ik niet bij gelukkig.

Zelf ben ik in de keuken een voorstander van de methode “van alles wat”.  Nader toegelicht: een beetje van mezelf en een beetje uit de keukens van andere landen. Van een beetje avontuurlijk experimenteren is immers nog nooit iemand slechter geworden. Voor Mascha Lammes, auteur van het kookboek Met mes & stokjes, geldt hetzelfde. Zij is een Bourgondiër in hart en nieren, altijd op zoek naar onbekende smaken en van nature behept met een zekere begerigheid naar nog niet ontdekte producten. Tegelijkertijd is ze ook erg op haar gemak gesteld: liever geen ellenlange ingrediëntenlijsten of ingewikkelde bereidingswijzen als het om de dagelijkse maaltijd gaat. Samen aan tafel zitten verbindt, ontspant, troost en geeft voldoening, maar er is zoveel meer in een druk leven dat aandacht behoeft. Een maaltijd bereiden dient om die reden dan ook geen uren te moeten duren.

Review Met mes & stokjes van Mascha Lammes

Het boek Met mes & stokjes schetst een gevarieerd beeld aan gerechten uit de hele wereld, van oorsprong authentiek, maar wel altijd voorzien van de unieke en zwierige touch van Mascha zelf. Met kataifideeg – ook wel engelenhaar genoemd – maakt ze een warme knafeh taart, ruim overgoten met suikersiroop en rozenwater. Uit China komt de Bang bang chicken, gestoomde, aromatische kip met smaken als gember, soja en rijstazijn. Ook bij de Britse pickled devilled eggs past Mascha haar eigen methode toe: de eieren worden niet wekenlang in zuur gezet, maar ze gebruikt ze al na slechts één dag. Hun mooie  roze kleur ziet er dan al overweldigend uit.

Wat ook direct  na het doorbladeren van dit boek op mijn to-do-cook lijstje terecht kwam, zijn  de Surinaamse gehaktballen. Inclusief  ketjap, nasi trafasie mix én het bij velen vermaledijde maar o zo noodzakelijke Maggi-blokje! Ze lijken me overheerlijk, kom droge witte rijst erbij, zoetzure komkommer en smullen maar. Overigens presenteert Mascha ze ook als borrelhap, maar dan in bitterbalformaat. En kijk, de Griekse fetadip Tirokafteri komt ook aan bod. Ik maak dit mengsel zelf ook erg graag, voor op een stukje getoast zuurdesembrood bijvoorbeeld, maar ik doe er als extra nog een geroosterde puntpaprika door. 

Kortom: een kookboek vol liefde en enthousiasme geschreven, bomvol boeiende gerechten. Spannend, avontuurlijk en zelfs een tikkie ongewoon hier en daar, met smaakvolle foto’s in een huiselijke setting van Alexandra Hereijgers. De wijze waarop zij gerechten op de gevoelige plaat weet vast te leggen, zal iedereen al op voorhand doen watertanden.

Winactie

Wil jij ook kunnen genieten van dit schitterende kookboek vol inspiratie voor kleurrijke recepten van overal ter wereld? Dat kan! Wat moet je doen? Heel simpel: laat in een reactie onder deze blog weten wat jouw spannendste gerecht ooit was. Dat kan op een vakantie zijn geweest of eenvoudigweg uit jouw eigen keuken gekomen zijn.

Om nog meer kans te maken: v
olg Eetplezier en Meer op Instagram of Facebook of deel dit bericht op Instagram of Facebook.
De actie loopt tot woensdagavond 20 oktober 2021 24.00 uur. Donderdag 21 oktober maak ik de winnaar bekend!

Titel:          Met mes & stokjes
Auteur:     Mascha Lammes
Uitgever:  Thomas Rap
ISBN:        9789400407473
Pagina’s:  223
Prijs:          € 35,00

Noot: Dit boek werd mij ter beschikking gesteld door uitgeverij Thomas Rap. Dit feit is niet van invloed geweest op mijn oordeel. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

  1. Peter van Tol

    Hoi, lees al een langere tijd met veel plezier je bijdragen. Juist ook je ‘filosofische’ inslag en eerlijke en onbevangen opstelling kan ik waarderen. We zijn nu nog met de camper in Griekenland, (zelfs daar worden je e-mails gelezen!) maar in NL wachten weer andere uitdagingen, mede door jouw visie op eten en recept suggesties. In Griekenland is de ‘lunchcultuur’ onderdeel van het dagelijkse leven, daar doen we graag aan mee! Ben geen expliciete liefhebber van ‘De Griekse Keuken’ in NL, maar hier worden we bepaald bij de verse regionale producten. Een wereld van verschil . Inspiratie opdoen is de basis voor nieuwe dingen ontdekken, daarom zou ik graag dit kookboek winnen. Niet uitsluitend voor onszelf, maar juist om anderen te verassen met deze recepten! Succes met je blog.

    Antwoord
  2. Lilian

    Mijn spannendste gerecht… in Wenen heb je beuschel, gemaakt van ingewanden. Zo lekker!! Wil het graag een keer zelf maken. Zo heb ik vroeger ook een keer kalfsnier gegeten, ook echt zo lekker. Mijn man maakt vaak Aziatische gerechten, we proberen ook altijd alles uit. Heerlijk om te proberen en te leren!

    Antwoord
  3. Martine

    Dat klinkt allemaal erg lekker. Ik vind dat engelenhaar zo leuk! Mijn spannendste gerecht…. Ik heb krokodil gegeten in Vietnam. Niet echt spannend, maar wel heel lekker. Ik vond de enorme gefrituurde sprinkhanen in Thailand best spannend. En de kippenhoofdjes op Java waarvan de hersenen de delicatesse waren. Ik heb het geproefd, maar werd er niet echt wild van. Slakken vind ik heerlijk en die zijn voor anderen weer heel spannend. En eigenlijk vind ik stiekem alle gerechten die ik voor mensen buiten mijn huishouden maak best spannend. Stel je voor dat ze het niet lekker vinden of minder goed lukt dan anders…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.