Home » Dagboek » Leesvoer » Een uitgekookte zaak – Peter Klosse

Een uitgekookte zaak – Peter Klosse

17 08 2019 | Leesvoer | 0 Reacties

Een uitgekookte zaak van Peter Klosse mag met recht gedefinieerd worden als een culinaire thriller. In dit spannende boek wordt de lezer niet alleen een kijkje gegund in de wondere wereld van de voedingsmiddelenindustrie, maar tevens in de van de keukens van topchefs. Niets is wat het lijkt op het terrein van voedsel. In de laboratoria van CuliFood worden kunstmatige additieven bedacht en ontwikkeld, welke door de industrie gretig worden toegepast in de meest innovatieve producten. 

Het lijkt haast onvoorstelbaar, toch krijgt CuliFood het voor elkaar om ijs te maken dat niet smelt, fruit dat smaakt als fruit, maar in feite bestaat uit diverse synthetische stoffen en als topping voor de pizza ontwikkelen ze een goedkoop smeltbaar goedje dat voor de consument nog steeds smaakt en ruikt als kaas, maar qua samenstelling helemaal niets van doen heeft met het bekende goudgele mengsel van melk, stremsel, zuursel en zout. 

Bij CuliFood draait alles om commercieel belang; niemand maakt zich enige zorg over het effect op de volksgezondheid van al die synthetische componenten. Deze organisatie gaat letterlijk en figuurlijk over lijken. Alles wordt uit de kast getrokken om hun macht te behouden of te vergroten. Duizelingwekkende bedragen leggen lobbyisten samen met de voedselindustrie op tafel om hun producten maar in een goed daglicht te zetten.

Frankrijk

Frédéric Pelletier behoort tot de Top 10 van beste koks in Frankrijk. Hij is een vakidioot, verlegt grenzen op culinair niveau en is altijd op zoek naar nog meer gastronomisch spektakel om zijn gasten te verrassen. Met de hulp van CuliFood creëert hij gerechten die voorheen als onmogelijk werden gehouden. Hoewel het hem voor de wind gaat, sluipen op een zeker moment de twijfels binnen. Waar is hij mee bezig? Hij hikt tegen een burn-out aan.

Amerika

In Amerika  onderzoekt de Harvard-studente Olga de effecten van kunstmatige additieven op de gezondheid van de mens.  Ze realiseert zich dat de negatieve keerzijdes ervan  nergens worden belicht. Zij wil alles weten over wat er in het eten van alledag is veranderd en zoekt verbanden tussen allerlei moderne ziektes en de voeding. Met steun van haar professor Bob Martinez gaat ze op onderzoek uit. Bob toont haar een pakket met geheime documenten die zijn nagelaten door de overleden voormalig directeur van het Research Institute for Food Additives (RiFa). Dit blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn.

Olga infiltreert bij RiFa om erachter te komen wat de exacte werkwijze is van CuliFood. Hoe schadelijk zijn hun producten voor de volksgezondheid? In welke mate leiden zij zowel de consumenten als professionals om de tuin? Hoeveel geld wordt er uitgegeven aan omkoping? De meest weerzinwekkende feiten komen boven tafel tijdens haar onderzoek. Als de Franse minister van Volksgezondheid haar volledige steun en beveiliging geeft, gaat het balletje heel hard rollen. CuliFood blijkt een criminele organisatie te zijn, die zonder enig moreel besef slechts uit is op financieel gewin. Zelfs een moord wordt niet geschuwd. 

Conclusie: Een uitgekookte zaak is een verrassend en spannend boek dat zich afspeelt tegen de culinaire achtergrond van restaurantkeukens en Michelinsterren. Een must-read voor elke foodie!

N.B. Ik word niet gesponsord om dit artikel te publiceren. Bovendien heb ik geen enkele commerciële connectie met de auteur van dit boek. Ik schrijf slechts over zaken die mij persoonlijk in beroering brengen.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.