Home » Dagboek » Leesvoer » Boekenbal naast de open haard

Boekenbal naast de open haard

15 03 2014 | Leesvoer | 10 reacties

Donderdag 12 januari 1956, mijn geboortedag, is helemaal zo’n slechte dag nog niet om naar buiten te kruipen. De thermometer schommelt rond de zes graden. Er staat weliswaar een straffe zuidwestenwind, maar dat weerhoudt me er niet van om de warme moederschoot te verwisselen voor een totaal andere wereld. Vol nieuwe geluiden en beelden. Een vader die me kirrend optilt, een moeder die me sussend de fles geeft. Het bevalt me allemaal prima.

Tot tweeënhalve week later. Op 30 januari vindt er, na weken van zacht winterweer, een extreme weersomslag plaats. Binnen een dag daalt de temperatuur in de Bilt tot -4,7 °C, om in de daaropvolgende dagen nog veel verder naar beneden te gaan. De koudste februarimaand ooit opgetekend in de Nederlandse meteorologische geschiedenis (betrouwbare waarnemingen sinds 1706) en zelfs de op één na allerkoudste maand ooit gemeten na januari 1823, krijgt zijn beslag in mijn geboortejaar.

Mijn kersverse mama vult kruiken met heet water, haalt extra dekentjes van zolder en door de mica ruitjes van de kolenkachel is de hele dag door een rood-gele gloed te zien. Alles wordt op alles gezet om dat kleine wurmpje lekker warm te houden. Waarschijnlijk legt zij op die momenten de kiem voor mijn verdere leven.

Boekenbal naast de open haard

Behaagziek dicht naast een warmtebron een beetje soezen, volop drinken in de nabijheid en iets zoets om op te sabbelen, dat is wel zo’n beetje mijn ultieme chill-time. Vanaf het moment dat ik kon lezen, heb ik daar nóg een heerlijk element aan toegevoegd: boeken! Héél véél boeken. Ik lees en lees. Drink. Knabbel. Droom. En lees verder. Want er blijven altijd weer nieuwe boeken geschreven worden. Waar ik allemaal nieuwsgierig naar ben. Die ik allemaal gelezen wil hebben.

Vanmiddag organiseerde ik mijn persoonlijke Boekenbal. Verse muntthee, pure butter ginger shortbread van Walkers (de originele) en een stapeltje recent aangeschafte boeken. Life is good!

Welk boek heb jij als laatste uitgelezen?

print

Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

10 Reacties

 1. MyriamC

  Dat moet ‘Onzichtbaar’ van Deon Meyer geweest zijn.

  Antwoord
  • Nell Nijssen

   Thriller, toch? Ook fijn spul om de winter mee door te komen 😉

   Antwoord
 2. Carla

  ‘Contact’ van Lars Keppler.

  Antwoord
 3. Nell Nijssen

  Niet gelezen, maar is het te vergelijken met Wallander?

  Antwoord
 4. Monique

  De kleine bij van Chris Cleave…heel mooi…..
  Boven is het stil…Gerbrand Bakker

  Antwoord
 5. Lot

  Ken Follet, deel 1 van de Century Trilogie, ik kijk erg uit naar deel 2.

  Die winter kan ik me goed herinneren, ben begin maart jarig en liep met oma naar school op dikke hard bevroren sneeuwlaag en flinke doos met traktaties dragende.Leuk dat zulke details dan bovenkomen drijven.

  Antwoord
  • Nell Nijssen

   Jij bent dus een beetje ouder dan ik. Ik kan me er niets van herinneren, behalve dan het achteraf ontstane geweeklaag 😉

   Antwoord
 6. Eduardus

  Verleden week bij het uitdunnen van mijn boekenkast gevonden een boek wat ik al bijna 60 jaar in mijn bezit heb “Im Westen nichts Neues” van Erich Maria Remarque.
  Jaren geleden voor het laatst gelezen, nu in één ruk weer uitgelezen.
  Uiteraard onder begeleiding van een heerlijk glas single malt 😉

  Antwoord
  • Nell Nijssen

   Dit boek staat m.i. momenteel weer op de verplichte boekenleeslijsten bij het middelbaar onderwijs. Goed voor de emotionele ontwikkeling van jongeren.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.