Als tijdens de laatste dagen van december Nederland zich te goed doet aan kerstkransjes, tulbanden of een rijkgevulde stol, zie je in landen als Oostenrijk en Duitsland veelal deze vanille kipferl opduiken. Royaal bestrooid met poedersuiker, want zo hoort dat bij authentieke koekjes. De herkomst ervan ligt ergens in het toenmalige Ottomaanse rijk en gezien hun halve maanvorm zou dat best de waarheid kunnen zijn. Op dat moment is het echter nog een soort broodje en zeker geen koekje. Historici zijn het er ook nog niet helemaal over eens, dus distantieer ik me hierbij graag van enige geschiedschrijving omtrent deze vanille kipferl.
Maar hoe dan ook: ik vond ze interessant genoeg om er een bakpoging aan te wagen. Beter één koektrommel met zelfgebakken lekkernijen in de kast, dan tien industrieel vervaardigde rollen biscuit of sprits in de supermarktschappen. Want ook al claimen deze koekjesproducenten “ambachtelijk vakmanschap” te bezitten, het gros ervan heeft in de loop der tijden allang zijn toevlucht genomen tot smerige goedkope grondstoffen, zoals palmvet, lupinemeel, cacaofantasie en meer van dat soort culinair ongerief.
Wederom komt dit recept uit de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek. Ik ben echt groot fan van deze voormalige HHB-winnaar, aangezien zijn recepten altijd kloppen en het resultaat nooit tegenvalt.
Maar hoe dan ook: ik vond ze interessant genoeg om er een bakpoging aan te wagen. Beter één koektrommel met zelfgebakken lekkernijen in de kast, dan tien industrieel vervaardigde rollen biscuit of sprits in de supermarktschappen. Want ook al claimen deze koekjesproducenten “ambachtelijk vakmanschap” te bezitten, het gros ervan heeft in de loop der tijden allang zijn toevlucht genomen tot smerige goedkope grondstoffen, zoals palmvet, lupinemeel, cacaofantasie en meer van dat soort culinair ongerief.
Wederom komt dit recept uit de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek. Ik ben echt groot fan van deze voormalige HHB-winnaar, aangezien zijn recepten altijd kloppen en het resultaat nooit tegenvalt.
Vanille kipferl naar recept van Rutger van den Broek
Ingrediënten (voor 40-50 koekjes)
190 gr boter, op kamertemperatuur
100 gr fijne suiker
1 theel vanille-extract
¼ tl zout
¼ tl zout
2 eidooiers, op kamertemperatuur
250 gr (spelt)bloem
110 gr amandelmeel
Voor de vanillesuiker
1 vanillestokje
200 gr poedersuiker
Bereidingswijze:
Doe de boter, suiker, vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar.
Meng de eidooiers erdoor en voeg vervolgens de bloem en het amandelmeel te.
Bereidingswijze:
Doe de boter, suiker, vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar.
Meng de eidooiers erdoor en voeg vervolgens de bloem en het amandelmeel te.
Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C (160 ˚ hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en vorm vervolgens bolletjes van 15 gram. Rol deze tot een rolletje van ongeveer 7 centimeter, de uiteinden van het deeg mogen iets dunner zijn. Leg de deegrolletjes in de vorm van een halve maan op de bakplaat.
Bak de koekjes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de poedersuiker in een foodprocessor.
Pulseer alles een paar keer tot het goed gemengd is. Wentel de koekjes voor het serveren door de vanille-poedersuiker.
Bron: Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
Pulseer alles een paar keer tot het goed gemengd is. Wentel de koekjes voor het serveren door de vanille-poedersuiker.
Bron: Koekjesbijbel – Rutger van den Broek
Hallo Nel,
Waar kan ik het qua smaak mee vergelijken?
Het nodigt wel uit om te maken
William
Je kunt deze kipferl misschien vergelijken met een zandkoekje waar amandel aan is toegevoegd. Niet echt een specifieke smaak, maar wel heerlijk bros. Het maken is echt simpel, het vormen wat minder, maar ach, een kniesoor etc.