Speculaasjes uit de Koekjesbijbel het kruidige winterkoekje

7 12 2021 | Holland, Koekjes, Rutger van den Broek | 0 Reacties

Spikkelasiemannekes. Ik hoor het mijn vader nog zeggen, als hij onverschillig in de hem voorgehouden koektrommel gluurde. Er klonk nog net geen duidelijke afkeuring in zijn stem door, maar duidelijk was wel dat een speculaasje ver onder zijn culinaire niveau lag. Pap hield meer van uitbundige overvloed, van weelderig mokkagebak en copieuze Bossche bollen.

Maar goed, het was vroeger nog veel minder feest dan tegenwoordig, dus waren er volop dagen dat we bij de thee genoegen moesten nemen met een sober frou-froutje of – erger nog – een armzalig Maria kaakje. Daartegenover stonden dan gelukkig weer de weekenden, die steevast gevuld waren met lekkernijen, zoals ongepelde garnalen en rosbief op de boterham, talloze after-eight’jes bij de middagthee, een gebakje bij de avondkoffie, om de dag te eindigen met hét ultieme hoogtepunt van de jaren ‘60: sjippies! Naturel, dat dan weer wel, met als enige smaakmaker een minuscuul blauw zakje zout. 

Persoonlijk vind ik speculaas helemaal geen onaantrekkelijk koekje. Ik houd wel van spicy smaakmakers, vooral wanneer je het kruidenmengsel naar eigen voorkeur en behoefte samenstelt. Kaneel is niet mijn grootste vriend, dus gebruik ik naar verhouding meer anijs en kardemom. Maak jij je koekkruiden weleens zelf of koop je ze liever?

Speculaasjes uit de Koekjesbijbel

Ingrediënten: (voor 50-60 koekjes)
190 gr boter, op kamertemperatuur
225 gr lichtbruine basterdsuiker
½ citroen, rasp
½ tl zout
45 ml karnemelk, op kamertemperatuur
400 gr Zeeuwse bloem
3½ eetl speculaaskruiden *
1½ theel baking soda
rijstemeel om de speculaasplank mee te bestuiven

Bereidingswijze:
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar.
Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe.

Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Om alle smaken goed door te laten trekken, kun je het beter 1-2 dagen in de koelkast bewaren.

Verwarm de oven voor op 170 °C (155˚C hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg voor gebruik kort door.
(Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen).

Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes.
Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen.

Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.

Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

N.B. Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 à 4 millimeter en daar rondjes of bijv. gingerbreadmannetjes uitsteken.

Bron recept: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek

* Speculaaskruiden is een mengsel van diverse kruiden en specerijen. Elke bakker gebruikt zijn eigen samenstelling. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Persoonlijk vind ik anijs en kardemom erg fijne smaken, in tegenstelling tot kaneel en nootmuskaat. De basis hoort altijd wel kaneel te zijn. Onderstaand recept komt ook uit de Koekjesbijbel, maar er is niks mis mee om er je eigen draai aan te geven. Ja, gewoon kant-en-klaar kopen kan natuurlijk ook altijd.

8 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen kruidnagel
2 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen korianderzaad
¾ tl gemalen kardemom
1 tl gemalen anijszaad
1 tl gemberpoeder

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.