Ik hóór jullie denken: en de luxe van niet zelf te hoeven koken dan? Geen boodschappen, geen afwas. In het exotische resort is alles tot in de puntjes geregeld, inclusief het internationale ontbijt. Ja, dat is wel een minpuntje als je je verlofdagen noodgedwongen thuis moet doormaken. Want hoe heerlijk kan het zijn om, met een glas koele retsina ernaast, te snoepen van een authentieke Griekse salade van tomaat, komkommer, ui, feta, paprika besprenkeld met de allerbeste olijfolie? Puur zomer op je bord! Voetjes omhoog en ontspannen maar. Of die geurige paella te verorberen terwijl een verkoelend mediterraan briesje langs je haren strijkt? Een rumoerige souq bezoeken, om daarna in een weggedrukt achterafsteegje van een kleverige baklava te genieten? Tsja, als je een onverschrokken avonturier bent, zul jij je ook dit jaar zeker niet laten tegenhouden door een volgepropt vliegtuig met potentiële virusjesverspreiders. Enfin, it’s all yours. Vrijheid, blijheid!
Toch valt met wat nadenken en plannen het echte vakantiegevoel ook best thuis te imiteren. Zorg wekelijks voor voldoende verse aanvoer, zoals groenten, fruit, kruiden en zuivel, zodat er altijd wel iets te organiseren valt. Veel kun je op voorhand al bereiden en in de diepvries bewaren. Antipasti, de smakelijke Italiaanse hapjes, kun je vaak kant en klaar kopen, verschillende kaasjes, een goede worst of ham, olijfjes en zongedroogde tomaatjes, de keuze is reuze. Bak op het laatste moment een stokbroodje of focaccia af en je waant je in de heuvels van Toscane. Keftedes zijn prima in te vriezen. Zelfgemaakte tomatensaus ook. Een pastasalade is in een wip gemaakt. Een salade niçoise eveneens. O, en vergeet de wijn vooral niet! Alcohol is toch een beetje als de slingers op elk feestje: zonder is het nét niet echt.
Deze spinaziebroodjes met feta doen je vast terugdenken aan je laatste zonovergoten vakantie in Griekenland. Vaak wordt er filodeeg gebruikt als de vulling spinazie bevat en heten ze spanakopita. Ik noem ze spinaziebroodjes met feta. Op z’n Hollands. Voor tijdens je staycation!
Spinaziebroodjes met feta
Voor de vulling:
Wikkel in plastic huishoudfolie en laat 1 uurtje rusten in de koelkast.
Laat de spinazie met aanhangend water slinken in een grote pan. Haal uit de pan en laat goed uitlekken in een vergiet. Druk er zo veel mogelijk vocht uit. Hak grof en giet nog zo veel mogelijk vocht weg.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Leg wat van het spinaziemengsel midden op de cirkel. Bestrijk de randjes met het ei. Klap het deeg dicht zodat je halvemaantjes krijgt. Druk de randjes goed aan met een vork.
Kwast de broodjes in met de rest van het ei en bak ze in 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.
Serveer warm of koud.
Bron recept: zomers koken met Yvon – Yvon Jaspers
0 reacties