Home » Recepten » Brood en crackers » De Thuisbakkerij

De Thuisbakkerij

5 04 2012 | Brood en crackers | 4 reacties

Er zijn weken achtereen dat ik boterhammetjes eet, gebakken door de Warme Bakker. De voorkeur gaat in dat geval uit naar een streekproduct: de Zeeuwse Vlegel. Dit brood is vrij van allerhande kunstmatige verzinsels en heeft de goudeerlijke smaak van tarwe. Volkoren. Dus met volop vezels, die weer goed zijn voor het betere vermaalwerk in ons spijsverteringstraject.

Stiekemweg houd ik niet van brood van de bakker. Het is te vers, te mals, te zacht, te klef. Alles wat een brood niet moet zijn. Een stevige snee boerenbruin is knapperig van korst en ook stevig van binnen. Er moet op gekauwd worden. En dat is nu precies wat ik lekker vind aan ons Dagelijks Brood. Brood bakken is een tijdrovend werkje. Inclusief twee maal rijzen, een narijs en bakken ben je zomaar 3 uur verder. Niet elke dag is geschikt voor de Thuisbakkerij.

Want behalve die boterham, heb ik ook nog graag wat lekkers om erop te doen. Daar zijn weer eurootjes voor nodig, die verdiend moeten worden door te werken, waar vervolgens weer heel wat uren in gaan zitten. En zo is de cirkel mooi rond.

De Thuisbakkerij

Er zijn gelukkig ook weken dat de Thuisbakkerij op volle toeren draait. Met G. aan het roer. Hij is verantwoordelijk voor het betere kneed- en bakwerk. Misschien is het ook wel echt mannenwerk, in ieder geval vind ik dat een troostrijke gedachte. Op die manier kan ik me onbezwaard overgeven aan andere (vrouwelijker?) bezigheden, terwijl hij rustig de keuken aan het bebloemen is. Hij vindt het leuk werk. En een man die iets leuk vindt, mag je nooit tegenhouden. Daar komen echtscheidingen van. (Andersom trouwens ook: als een vrouw iets leuk vindt … etc. etc.

Enkele maanden terug kwam ik op de site van Levine rijsmandjes tegen (links van het brood). Aangezien ik wist van het bestaan, maar ze nog nooit was tegengekomen, heb ik ze rap besteld. Volgens de Thuisbakker werkt het perfect! Vloerbroden hebben tijdens het rijzen snel de neiging uit te zakken en dat wordt met zo’n mandje voorkomen. Ideaal dus voor de amateurbakker. Waarvan akte.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

4 Reacties

 1. Caroline Brouwer

  Ik zou willen dat ik ook zo’n thuisbakker had, die lekker brood voor mij bakte. Maar ik mag niet klagen, ik heb een thuisfotograaf.

  Antwoord
 2. Nell Nijssen

  Ik zou willen dat ik ook zo’n thuisfotograaf had, die van die prachtige foto’s voor mijn site maakte. Maar ik mag niet klagen, ik heb een Thuisbakker ;-))))))

  Antwoord
  • Caroline Brouwer

   Ja, een mens kan niet alles hebben. We moeten tevreden zijn met wat we hebben 😉 Fijne Paasdagen!

   Antwoord
 3. Marian

  Ik heb me ook al vaak een thuisfotograaf gewenst… :-)!
  Maar een thuisbakker is inderdaad toch ook niet slecht hé Nell?

  Fijn Paaweekend gewenst!
  Groetjes
  Marian

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Bekentenis - Eetplezier & Meer - […] brood heb ik al genoeg gezeurd. Zie hier en […]
 2. Bed met een bad en brood. - Eetplezier & Meer - […] Ik kan er lyrisch van worden. En dat doe ik dan ook graag. Hier en daar. Bestaat er een…
 3. Pannekoekenmolen De Graanhalm te Burgh-Haamstede | Eetplezier & Meer - […] het winkeltje regelmatig zakken met het Zeeuwse vlegel volkorenmeel ter bevoorrading van mijn eigen Thuisbakkerij. Het is een bijzonder…
 4. Home-made pizza - Eetplezier & Meer - […] voor behandeld. Bij recepten als deze gaat alle lof naar de eerstgenoemde; hij heeft de volledige thuisbakkerij onder zijn…
 5. Dagelijks brood - Eetplezier & Meer - […] de Man (lees: de Thuisbakker) en ik het échte, eerlijke brood ontdekten. Eigenhandig en met veel liefde gekneed, zonder…
 6. Palmiers van bladerdeeg volgens Cees Holtkamp - Eetplezier & Meer - […] thuisbakkertje is van het jolige type. Ook al bakt hij nóg zo graag, waaronder ons dagelijks brood, hij neemt…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.