Home » Recepten » Brood en crackers » Matses zelf bakken

Matses zelf bakken

3 08 2020 | Brood en crackers, Midden-Oosten, Ramon Brugman | 3 reacties

Bij het ontbijt eet ik, naast een tweetal zelfgebakken speltboterhammetjes met kaas, nog altijd graag een crackertje. Voor de fun, zal ik maar zeggen. En het fijne krakje tussen de tanden. Inmiddels heb ik een groot aantal merken geëlimineerd van het boodschappenlijstje. Reden? Mijn aversie tegen de overload aan kunstmatige hulpstoffen zoals meelverbeteraar, ijzerpyrofosfaat, gerstemoutextract (want ja, dat kleurt zo fijn “gezond bruin”) en wat me misschien nog wel meer tegenstaat is de ronduit smerige smaak van inferieure vetten zoals palm- of raapzaadolie. In zoiets simpels als een cracker, zoveel troep weten te stoppen? Ik wil er niet te lang over nadenken. In een incidenteel geval kwam ik zelfs oplosbare vezels in het ingrediëntenlijstje tegen. Allemachtig, wat moet een mens zich in vredesnaam daar bij voorstellen? Uitgekauwde en voorgeweekte katoenbollen? 

Wat overblijft na het skippen van al deze volgestopte knutselwaar zijn rijstwafels en matses. Rijstwafels doen hun naam eer aan, ze bevatten namelijk niet meer dan rijst, met soms een heel klein snufje zout. En ook de fabrikant van matses (Hollandia B.V. in Enschede) blijft trouw aan de oorspronkelijke receptuur, namelijk water en bloem. Meer is het niet. Je kent ze vast wel, de zeskantige, feloranje doosjes met daarin de ronde watercrackers.


Matse stamt van oorsprong uit de Joodse traditie. Het is een plat brood dat niet gerezen wordt en veelal met Pesach (de belangrijkste Joodse feestdag) wordt gegeten. Gelovige Joden staan dan stil bij het feit dat hun voorouders vele eeuwen eerder in allerijl moesten vluchten. Uit overlevering gaat het verhaal dat dit zó snel moest gebeuren, dat er geen tijd meer was om het brood te laten rijzen. 

Al mijn hele leven eet ik matses graag als tussendoortje, besmeerd met een likje boter en wat jam of een dun laagje roomkaas met plakjes radijs. De hoogste tijd voor een selfmade versie van deze krrrrrrakende wafeltjes! Matses zelf bakken moet mij lukken, neem ik me voor. Maar pas op voor de beruchte adder onder het gras: het lijkt een geweldig appeltje-eitje-verhaal, maar hoe dunner je ze uitrolt, hoe sneller ze gaan opkrullen. Ondanks de gaatjes, ja. Je kunt proberen er tijdens het bakken een siliconen bakmat of een bakplaat op te leggen, maar ik merkte weinig verschil. Ook bij een lagere ovenstand werd het krullen niet echt veel minder. Typisch een zaak dus van vele malen blijven herhalen en kijken wat het beste resultaat geeft. 

Matses zelf bakken

Ingrediënten:
250 g bloem
100 ml water

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 250 °C. Meng de bloem met het water.
Kneed er een glad deeg van en verdeel in stukken.
Bestrooi het werkvlak met wat bloem en rol de stukken deeg plat. Prik er met een vork gaatjes in.

Leg de matse op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de matses in circa 8 tot 10 minuten knapperig. Laat goed afkoelen.
 
Tip: gebruik je pastamachine om het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. 
 
Bron recept: Dips – Ramon Brugman
print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

 1. Stella

  Matzes!! Ik eet ze nooit meer maar ik herinner me nog goed het paasontbijt uit mijn jeugd: grote matzes met roomboter en suiker, eerst de rand afknabbelen en dan naar het midden toe werken terwijl de suikerkorrels alle kanten opsprongen. We waren met z’n viertjes en na afloop kwam de stofzuiger meteen tevoorschijn! Tweede paasdag hetzelfde ritueel en soms ook nog een derde dag als er nog matzes in de zak over waren. Heerlijk! Leuk dat je ze zelf hebt gemaakt!

  Antwoord
  • nellnijssen

   Wat een leuke reactie, Stella! Dit soort jeugdherinneringen blijven je je hele leven bij en dat maakt het alles juist zo dierbaar. Is er een reden waarom je ze niet meer eet? Ik knabbel er nog steeds lustig op los en vind ze na al die jaren nog steeds overheerlijk!

   Antwoord
   • Stella

    Hoi Nell, ik eet ze niet meer omdat wij niets aan Pasen doen en ze voor mij onlosmakelijk met het Paasontbijt verbonden waren. Dan zijn die grote matzes ook te koop. Ik eet verder nooit crackers en daardoor ben ik ze ook een beetje vergeten! Maar misschien neem ik toch een keer zo’n doosje mee binnenkort! 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.