Home » Recepten » Zoetigheid » Notenkoek van verse walnoten

Notenkoek van verse walnoten

5 12 2011 | Zoetigheid | 3 reacties

En vanzelfsprekend wilde ik iets maken van mijn pas gekochte walnoten. Van Nicolas, een heuse Franse monsieur, kreeg ik zo’n 20 jaar geleden het hierna volgende recept voor notenkoek. Man en ik waren destijds bij hem in huis en wij keken toe hoe hij de koek maakte en vervolgens bakte in zijn oven. So far so good, zou je denken. Ware het niet dat monsieur Nicolas het spreekwoord “met de Franse slag” wel erg veel eer aandeed.

Zijn keukentje leek verdacht veel op die van Malle Pietje en ondanks de vele schoonmaakapparaten die hij in huis had (sommige nog in de verpakking) behoorde poetsen en opruimen niet tot zijn favoriete bezigheid. Dat zagen Man en ik aan de vloertegeltjes in de gastenbadkamer, die eerst dofgrijs leken, maar bij elke voetstap die wij erin achterlieten, sprankelender van kleur werden. Sterker nog, na een vluchtige veeg met de badspons kwamen er prachtige flamingoroze en turkooise kleurtjes tevoorschijn.

Derhalve begonnen wij met frisse tegenzin aan de koek, je weet immers maar nooit wat je er in tegen kon komen. Nicolas was echter vol trots over zijn kookkunsten. Bovendien zijn Man en ik opgevoed met het, op zekere momenten, tentoon spreiden van gepaste beleefdheden. Zo hoort dat in het Grote Toneelspel des Levens.En het moet gezegd: de koek smaakte ons prima. Een beetje wonderlijk recept, dat wel. Vanwege de grote hoeveelheid notenolie kunnen de eieren niet souffleren. De kleine hoeveelheid bloem zorgt voor wat binding, maar zal nooit een luchtig resultaat kunnen geven. Wat je krijgt is dus een vrij vaste koek, waarvan de noten het hoofdbestanddeel zijn. Het ideale recept voor mijn pure, verse walnoten.

Notenkoek

Ingrediënten
bakvorm van 22 Ø
2 x 75 gr. basterdsuiker
100 gr. gesmolten boter
125 gr. gebroken walnoten
40 gr. bloem
3 eieren
1 theel. zout
eetlepel rum

Werkwijze
Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet de vorm in en bebloem hem daarna licht.

Vermeng de gehakte noten met 75 gr. suiker.
Vermeng de andere 75 gr. suiker met de boter en meng alles goed door elkaar.

Als het mengsel homogeen is, één voor één, de eieren erdoor mixen.
Voeg dan de bloem toe, het zout en de rum en mix goed door.
Bak de notenkoek 30 – 35 minuten op 180°.

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

3 Reacties

 1. Carla

  Nu ken ik het Grote Toneelspel ook wel, maar niet met eten. Deze koek lijkt me heerlijk. Ik ben niet zo’n bakster, maar deze ga ik zeker maken, dank dus Nell!

  Antwoord
 2. Joke

  Dag.
  Wat verstaat u onder gewelde boter?
  Warm maken en eiwit deeltjes eruit?
  Of met water mengen?

  Antwoord
  • nellnijssen

   Hi Joke, beetje verwarrend, de term gewelde boter. Ik ga het veranderen in gesmolten boter. Als het dun is, is het goed. Dus niet zoals bij geklaarde boter, laten opstaan en de eiwitten verwijderen. Overigens heb ik nog een notenkoek op mijn blog staan, van Claudia Roden. Zie https://eetplezierenmeer.nl/walnotentaart-met-cognac-claudia-roden/

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.