Home » Recepten » Zoetigheid » Brusselse wafel op de wijze van Roger van Damme

Brusselse wafel op de wijze van Roger van Damme

13 01 2022 | België, Zoetigheid | 7 reacties

Of ik nog iets op m’n wishlist had staan voor mijn verjaardag. G had het me al enkele keren met een bezorgd gezicht gevraagd. Na 42 jaar samen-zijn is zo’n wensenlijst niet reusachtig groot meer, je komt dan meer terecht in het genre hebbedingetjes. Tot die categorie behoorde – tot voor kort – ook een wafelijzer. Leuk om te hebben, vooral ook omdat je nooit meer naar een Vlaamse kermis hoefde om de enige echte Brusselse wafels te kunnen proeven, maar de ervaring heeft me ook geleerd dat zo’n apparaat vaak veel plek in beslag neemt en dat je het drie, misschien vier, keer gebruikt. Waarna het stoffig staat te worden, weggestopt in een of ander ver hoekje van je huis.

Toch blijven hebbedingetjes leuke dingen om te krijgen. En omdat het huidige corona-tijdperk ons toch al niet veel plezierigs weet te brengen, besloot ik om die gehele Vlaamse wafelkraam dan maar zelf in huis te halen. Dat was geen enkel probleem. 24 Uur later leverde de man in het oranje pak een keurig pakketje af. Verrassing! Een wafelijzer!

Dan een recept zoeken, want de zgn  receptkaartjes die bij dit zware apparaat zaten, stelden niet veel voor. Ik wilde een super-krokante Brusselse wafel, inclusief vers fruit en poedersuiker. Slagroom mag wat mij betreft achterwege blijven, wegens te zwaar en te vet vaak. Ik zocht mijn heil op internet. Piet Huijtsentruijt, Jeroen Meus, Vlaamse chefs die hun sporen ruim verdiend hebben op culinair gebied, ze passeerden allemaal de revue. Tot ik bleef steken bij het filmpje van Roger van Damme, chef-patissier bij uitstek om mij de truc te leren van het bakken van een perfecte Brusselse wafel!

Brusselse wafel op de wijze van Roger van Damme

Ingredienten (voor circa 16 wafels)
6 gr gedroogde gist
2,5 dl volle melk
2,5 dl water
300 gr patisseriebloem (= bloem met weinig eiwitten, zoals Zeeuwse bloem)
2 eieren (wit en dooier gescheiden)
100 gr gesmolten boter
snufje zout

Bereidingswijze:
Meng de gist met het water en de melk in een mengkom.

Klop de eidooiers tot ze schuimig en lichtgeel zijn.
Voeg de eidooiers toe aan het melkmengsel en roer het goed door.

Spatel er nu voorzichtig de patisseriebloem doorheen.

Klop de eiwitten stevig tot er pieken ontstaan.

Vouw nu het eiwit onder het beslag. Vooral niet kloppen of roeren, maar rustig vanaf de rand erdoor “vouwen”.

Voeg de gesmolten boter + het zout toe aan het beslag en roer kalm om.

Leg een vochtige theedoek op de mengkom en laat dit 45 minuten rijzen.

Schep een kleine pollepel beslag in het midden van de bakplaat van je wafelijzer en bak ze in gedurende 4-6 minuten goudbruin en knapperig. Dit is afhankelijk van je wafelijzer!

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

7 Reacties

 1. Peter

  Hoi, dat je na 42 jaar samenzijn je wensenlijst geminimaliseerd is tot een wafelijzer (ken iemand die het ooit als ‘wapen’ gebruikte, gelukkig bleef de man in leven ), siert jullie verhouding. Ik denk dat je niet-aflatende ijver om je culinaire hobby (dagelijks?) vorm te geven daartoe heeft bijgedragen!? Altijd weer benieuwd wat de resultaten zijn van je bijdragen. Persoonlijk zit ik liever ‘aan het eind van de keten’ (=consumeren), maar je passie stimuleert mij soms om ook aan de slag te gaan. Ik ga het zelfs leuk vinden…..

  Antwoord
  • nellnijssen

   Haha, inderdaad: veel in mijn dagelijks leven draait om culinaire bezigheden. En daar horen ook de nodige tools bij. Selectief kiezen is echter aan de orde, gezien de beperkte kastruimte. Dit wafelijzer mag blijven, de traktatie was te lekker . Mocht ik je, als ervaren eindgebruiker, toch geinspireerd om zelf eens aan de slag te gaan, dan is mijn dag weer goed! Succes!

   Antwoord
 2. MyriamC

  Ik denk dat ik het wafelijzer van mijn zoon eens ga lenen.
  Of hem vragen om voor ons wafels à la Roger te bakken. Dat lijkt me nog beter.

  Antwoord
  • nellnijssen

   Ik vond de wafels van dit recept, echt exact hetzelfde als die ik ken van de keren dat ik ze at bij jullie. Superkrokant en licht als een veertje. Het is dan ook echt een beslagje, in plaats van een deegje. Goed plan, om je zoon eens te laten bakken! En dan heeeeel snel naar jou toe, want warm zijn ze echt het allerlekkerste.

   Antwoord
   • MyriamC

    Ja, een Brusselse wafel moet warm zijn. En voor mij toch liefst met een goeie dot slagroom erop. 🙂
    We nodigen gewoon onszelf uit bij hen thuis.

    Antwoord
 3. De Backer

  Roger Van Damme is inderdaad een top patissier en kok, een Pietje precies zoals het oord in de patisserie
  Ik maak regelmatig gebruik van zijn recepten en ideeën

  Antwoord
  • nellnijssen

   Ah, nog een een fan van Roger! Wat je zegt: hij is idd een Pietje Precies en juist dat maakt het verschil tussen een “gewone” patissier en een echte goede. He’s the best!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.