Home » Recepten » Desserts » Mango sorbetijs een prima dorstlesser

Mango sorbetijs een prima dorstlesser

29 07 2019 | Desserts, Kees Raat | 0 Reacties

Was dat even een fijn zomerweertje afgelopen week! Oké, misschien net iets te heet voor velen van jullie, maar ho: niet klagen alsjeblieft. Voor je het weet, zitten we weer met z’n allen in de herfststormen en kille nevelochtenden.

Drinken, veel drinken, was het gouden motto. Ik ben er niet zo goed in, dat achteloos achterover klokken van een halve liter water. Al na drie bescheiden slokjes begint mijn maag zich te gedragen als een klotsende oceaan. Het voelt niet prettig.

Thee gaat dan weer stukken beter. Vooral wanneer ik daar een ferme slok citroensap aan toevoeg. ’s Morgens, ’s middags en tijdens De Slimste Mens nog een kopje. Dat is het wel, veel te weinig dus. En dat is uitermate slecht voor de gezondheid, zeggen de jongens en meisjes van het RIVM. Dat is de organisatie die ook de uitvinders zijn van het Nationale Hitteplan en er als de kippen bij zijn als er ergens teveel fijnstof samenklontert of een terrorteek gesignaleerd is in de binnenlanden van Drenthe. Die ja. Zogenaamd zorgvuldig wakend over de volksgezondheid, maar tegelijkertijd op veel fronten verstrengeld in allerhande commerciële belangen.

Nou ja. Ik dwaal af. Vocht hebben we nodig. Water- of sorbetijs blijft in tijden van grote waterbehoefte dan toch mijn grote favoriet. Verfrissend en verkoelend is dit mango sorbetijs, zonder het gevoel vol te lopen met vloeistof. En vanwege het fruit dubbel gezond. Suiker? Shhttt, daar hebben we het nu even niet over. Nood breekt wetten.

Voor sorbetijs heb je een suikersiroopje nodig. Dat maak je als volgt. Breng 600 gr water aan de kook, voeg er 350 gr suiker en 50 gr druivensuiker aan toe en roer enkele minuten tot alle suiker is opgelost. Laat afkoelen.

Mango sorbetijs

Ingrediënten:
250 gr rijpe mango (geschild)
sap halve citroen
10 gr eiwit
10 gr witte wijnazijn
350 gr suikersiroop

Bereidingswijze:

Pureer het vruchtvlees van de mango’s met het citroensap, eiwit, azijn en suikersiroop tot een fijne puree.

Laat 2 à 3 uur afkoelen in de koelkast.

Als de bereiding koud is, stel je de ijsmachine in werking. Schenk het mengsel erin via de opening. Laat de machine draaien totdat u de gewenste consistentie heeft.

Serveer het ijs onmiddellijk of doe het over in een doos om het in de vriezer te bewaren.

Let op: bij erg zoete mango kun je de hoeveelheid suiker verlagen. Het is een kwestie van ervaren hoeveel suikersiroop je moet gebruiken. Als het ijs te zacht blijft, zit er te veel suiker in. Als het te hard wordt, bevat het te weinig suiker.

Bron: IJstijd – Kees Raat

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.