Home » Recepten » Smaakmakers DIY » Kweepeergelei

Kweepeergelei

9 10 2018 | Smaakmakers DIY | 0 Reacties

Kweepeergelei. Al jaren schoof ik het voor me uit. Maar zoals met zoveel zaken in het leven waaraan twijfel, onzekerheid of angst kleeft, dien je er eigenlijk recht op af te stevenen. De confrontatie aan durven gaan. Er dwars doorheen. In de meeste gevallen zal daarna het overgrote deel van je negatieve gevoelens als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Persoonlijk was ik er al geruime tijd nooit aan toe gekomen om kennis te maken met het meest afzichtelijke stuk fruit op aarde: de kweepeer. Wat een lelijkerd en wat een gedoe om er van te kunnen genieten! Rauw zijn ze absoluut niet te hachelen, dus je moet ze altijd koken. Niet dat dit veel tijd of energie kost, maar dan volgt nog het uithangen, afwegen, suiker toevoegen etc. etc.

Zoals gezegd: confrontatie is de meest effectieve manier om vriendjes te worden met het gevreesde. Aldus geschiedde. Oktober 2018 koop ik op de markt 3 kg kweeperen en naarstig ga ik op zoek naar recepten. Ik ben geen mens voor moesjes en prutjes, maar een likje zoete gelei op een vers getoaste boterham, dat kan me wel bekoren.

Kweepeergelei

Bereidingswijze:
Was of borstel de kweeperen schoon. Snijd de vruchten in kwarten (belangrijk is om ze vooral niet te schillen) en zet ze in een grote pan goed onder water. Probeer de pitten niet door te snijden, doorgesneden pitten kun je beter verwijderen omdat ze een bittere smaak geven.

Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Hoe langer je ze kookt, hoe roder het mengsel wordt. Dek het geheel af en laat het een nacht staan.

Schep de volgende dag de vruchten uit het sap. Giet het sap door een zeef met hierin een dubbele laag kaasdoek. Laat dit gerust een dag of nacht uitlekken, maar ga niet wringen, anders wordt de gelei troebel.

Als de vruchten zijn uitgelekt, breng je het sap zonder deksel aan de kook op een groot vuur. Laat ongeveer 10 minuten koken. Meet nu de hoeveelheid sap in een maatbeker af en voeg de geleisuiker toe.  Omdat ik geen zoetekauw ben gebruik ik de verhouding 2:1. Aan 1 liter kweepeersap voeg ik 500 gram geleisuiker toe.
Eventueel kun je ook het sap van een citroen toevoegen.

Laat dit onder voortdurend roeren nog eens 5 à 10 minuten  min. doorkoken zonder deksel.  Verwijder met een schuimspaan het schuim uit de pan.

Spoel ondertussen de potten en deksels en de pollepel in heet water met soda of zet het in een pan kokend water. Laat de potten en deksels ondersteboven op een schone theedoek uitlekken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol, schroef de deksel erop en zet ze op de kop neer.

Deze kweepeergelei is een traktatie bij een kaasplankje of gewoon op een witte, getoaste boterham met een ferme lik (zoute) roomboter.

 

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.