Gembersiroop zelf maken

13 05 2016 | Smaakmakers DIY | 20 reacties

Simpele zaken. Ik hou ervan. Het leven is soms al ingewikkeld genoeg, waardoor de behoefte aan gemakkelijkheid toeneemt. Zo gaat dat bij mij althans. En lucky me, sommige producten zijn net zo simpel te maken dan het kopen ervan. Appelmoes is zoiets. Hummus ook. Pesto. En jam. Binnen de tijd dat je met moeite het deksel eraf hebt is je zelfgemaakte versie klaar voor gebruik. Bovendien is het allemaal veel gezonder, zonder die overload aan synthetisch kunst- en vliegwerk om de bewaarheid met 10 jaar te verlengen. Bij een DIY-product heb je die afschuwelijke additieven allemaal niet nodig; als het op is maak je gewoon een nieuwe batch. Zo heb ik jarenlang gembersiroop uit een flesje gekocht. Hele toko’s kocht ik leeg, maar echt lekker werd hij nooit. Te zoet. Te weinig gembersmaak. En ik gebruik het zo graag,  in de dressing bijvoorbeeld, de witlofsalade, in een babi pangang sausje of gewoon een drupje door de thee. Je snapt: er werd heel wat afgeklaagd in al die jaren als de smaak me opnieuw tegenviel.

Toen kwam op een mooie dag de oplossing in de vorm van een beetje water, een bergje suiker en een fikse hoeveelheid geraspte gember. Nogmaals: het is te simpel om er een hele blogpost aan te wijden (hmm, waarom doe ik het dan? Om jullie het licht te laten zien misschien?). Hoe dan ook: met deze zelfbereide variant kun je alle kanten op. Minder zoet? Gebruik minder suiker. Een sterkere gembersmaak? Voeg meer gember toe. Zo ontstaat een fijn siroopje voor al je gerechten.

Gembersiroop zelf maken

Ingrediënten:
125 ml water
300 gr fijne suiker
90 – 100 gr geschilde, geraspte gemberwortel
een afsluitbaar flesje van 250 ml

Bereidingswijze:
Maak het flesje goed schoon met kokend water en eventueel wat soda.
Laat het ondersteboven drogen op een schone theedoek.

Breng het water met de suiker aan de kook.
Voeg de geraspte gember toe en laat een paar minuutjes meekoken.
Laat dit zo staan om af te koelen.
Zeef het mengsel en druk de gemberpulp in je zeef goed aan om zoveel smaak toe te voegen.
Giet de siroop met behulp van een trechtertje in een flesje.
Sluit het flesje.
Tip: gooi de gemberpulp niet weg, maar smeer het op een warme, getoaste boterham.

Omdat het geheel niet zo lang wordt gekookt als jam, kun je de gembersiroop veiligheidshalve beter in de koelkast bewaren. Daarin blijft het zeker vier à zes weken goed.

Zelfgemaakte gembersiroop in een flesje met etiket

print

Nell

Hoi, welkom op Eetplezier & Meer. Ik ben Nell, geboren in Brabant en inmiddels al meer dan 40 jaar wonend in het prachtige Zeeland.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

20 Reacties

  1. Patricia Alders

    Hoi Nel,
    Ja dit zijn heeeeele leuke dingen. Simpel, lekker en functioneel.
    Goeie tip! Dank je wel.
    Patricia

    Antwoord
    • nellnijssen

      Dank je, Patricia. Less is more, ik merk het steeds vaker. En idd: dit recept is vele malen lekkerder dan de gekochte variant. Succes!

      Antwoord
    • Ilse

      Ik ga er ook een kaneelstokje bijvoegen, ben benieuwd…

      Antwoord
  2. Lot

    Wat heerlijk!
    Ik gebruik op het moment veel siroop en gesnipperd geconfijte bolletjes in rabarbersalade met komkommer en aardbeien.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Lekker ook! Geconfijte bolletjes eet ik vaak zomaar tussendoor. Als verantwoord snoepje.

      Antwoord
  3. Elize

    Die gaat op de to do lijst 🙂

    Antwoord
  4. william

    nu nog in de pan aan het pruttelen
    Ruikt goed!

    Antwoord
  5. Yvonne

    Net gemaakt en echt heel lekker, zelfs nu het nog een beetje warm is.
    Ik vond raspen lastig op een handrasp en heb de stukjes gember met water met de staafmixer in de hoge staafmixerbeker fijngemalen. Daarna samen met de suiker heel zachtjes aan de kook gebracht en kwartiertje weer zachtjes door laten koken.

    Antwoord
    • nellnijssen

      Supergoede tip, Yvonne! En fijn dat dit recept je goed gesmaakt heeft. Zegt het voort …..

      Antwoord
  6. Gemsy

    Ik heb het met half rietsuiker, half imker honing gemaakt en heeeeel veel gember, ook het sap van een limoen erdoor gedaan voor wat frisheid. Erg lekker siroopje zo. Volgende keer ga ik de schil van de limoen ook nog een keer meekoken, lijkt me ook lekker

    Antwoord
    • nellnijssen

      Goed idee, Gemsy. Een beetje fris kan nooit kwaad.

      Antwoord
  7. Elza

    Je kan er ook wat verse kurkuma bij raspen of poeder en wat zwarte peper,en het sap van een Citroën en een sinaasappel .
    Dan heb je een echte antibiotica
    Wel even laten pruttelen.
    In de koelkast bewaren.
    Doe een beetje in een glas en leng aan met gekookt water.
    Drink dit dagelijks .

    Antwoord
    • Sandra van der Lely

      Wat is even ,laten prutelen’?
      15 minuten?

      Antwoord
  8. Elza

    Op een zacht vuurtje laten koken dat is pruttelen

    Antwoord
    • Elza

      Dan mag er ook nog honing bij

      Antwoord
  9. Cor Lacroix

    Een heerlijk recept en makkelijk te maken TOP

    Antwoord
    • nellnijssen

      Dank je, Cor! Soms kan simpel heel verrassend zijn.

      Antwoord
  10. Jetje

    Hoeveel kost een abonnement op deze site?

    Antwoord
    • nellnijssen

      Je kunt je helemaal gratis en voor niets abonneren, Jetje! Laat je emailadres achter aan de rechterkant en je krijgt een melding bij elk nieuw geplaatst artikel. Veel kook- en eetplezier!

      Antwoord
  11. Martien

    Gemberpulp gebruiken als je ananassen maakt, heerlijke combinatie

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.