Home » Recepten » Smaakmakers DIY » Ingelegde citroenen

Ingelegde citroenen

4 07 2016 | Mounir Toub, Smaakmakers DIY | 0 Reacties

Ingelegde citroenen zijn eigenlijk onmisbaar als je Turkse, Marokkaanse of andere Arabische gerechten wilt maken.  In kip- en lamstajines vormen ze een essentieel onderdeel van de smaak. Je kunt het natuurlijk kant-en-klaar kopen bij de meeste Islamitische winkels, maar het is toch veel leuker om het een keer zelf te maken? Nou dan! Ik was nog niet eerder een recept ervoor tegengekomen, dus kon ik ook niet aan de slag. In “Mijn Arabische keuken” staat het recept prominent ergens vooraan, tussen de DIY-versies van dukkah, harissa en allerlei kruidenoliën.

Omdat je in de meeste gerechten vaak maar een kwart of half schilletje nodig hebt, heb ik voor eigen gebruik de hoeveelheden gehalveerd. Vijf citroenen dus in de pot. Let op: het is even zoeken naar de juiste pot, aangezien de vruchten knus tegen elkaar moeten liggen. Het is niet de bedoeling dat ze zwemmen. Mijn pot ziet er op de foto nogal troebel uit, waarschijnlijk is dit te wijten aan het soort zout dat ik gebruikt heb (fijn zeezout).

Ingelegde citroenen

Ingrediënten:
10 biologische citroenen
200 gr grof zeezout
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
2 steranijzen
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl korianderzaad

Bereidingswijze:
Steriliseer een weckpot door deze circa 10 minuten in een pan met water uit te koken of door de weckpot in de vaatwasser te wassen.

Pers 5 citroenen uit en zet het sap apart.
Boen de rest van de citroenen goed schoon onder de kraan en wrijf ze droog.
Snijd de citroenen vanaf de navel kruislings in en laat het onderste en bovenste gedeelte aan elkaar zitten.

Vul de citroenen met het zeezout (goed ertussen wrijven) en druk ze stevig aan. De citroenen moeten knus tegen elkaar komen te liggen.
Verdeel het zeezout, de laurierblaadjes, het kaneelstokje, de steranijzen, zwarte peperkorrels en korianderzaden over de pot.
Giet het citroensap erbij en vul eventueel aan met water zodat de citroenen volledig onderstaan.

Sluit de pot goed af en bewaar de citroenen minimaal 1 maand in de koelkast. Op deze manier trekken de smaken het beste in en zullen de schillen zachter worden. Schud de pot om de dag eventjes om.

Let op: gebruik bij het koken alleen de schillen van de citroenen. Het binnenste is echt niet om op te eten. Veel te zout.

Bron: Mijn Arabische keuken – Mounir Toub

Pot met ingelegde citroenen

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.