Home » Recepten » Zoetigheid » Knapperige speculaasbrokken de perfecte traktatie

Knapperige speculaasbrokken de perfecte traktatie

10 11 2020 | Holland, Rutger van den Broek, Zoetigheid | 2 reacties

Jullie hadden het al eerder van me gelezen: de meeste feestelijkheden mogen aan mij voorbij gaan, evenals de overdaad aan zoetigheid die er onlosmakelijk aan verbonden is. Ik kan het missen. Chocoladeletters, amandelstaven, kerststollen, tulbanden, het mag me allemaal gestolen worden. Er zijn twee uitzonderingen: de ouderwetse, taaie pepernoten en de centimeterdikke, knapperige speculaasbrokken. Niet die schrale, dunne speculaasmannetjes, maar robuuste, ferme schotsen koek. Dat dan naast een beker warme chocolademelk met slagroom, daar kan geen Sinterklaasje tegenop! Nou ja, tenzij hij zijn Piet opdracht heeft gegeven een kook- en boekwinkel leeg te kopen om daarna alle spulletjes te lossen op mijn adres. Helaas heb ik geen schoorsteen en tevens een moeilijk vindbaar adres, dus zal dit wel een utopie blijven. 

Knapperige speculaasbrokken de perfecte traktatie

Ingrediënten:
240 gr boter, op kamertemperatuur
275 donkerbruine basterdsuiker
rasp van ½ citroen
¾ tl zout
60 ml karnemelk, op kamertemperatuur
500 gr Zeeuwse bloem
4½ el speculaaskruiden (* eventueel zelfgemaakt)
2 tl baking soda
1 ei, losgeklopt
blanke amandelen, om te garneren
 
Bereidingswijze:
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar.

Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het
minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht 150 ˚) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 8-10 millimeter en snijd het eventueel bij tot een mooie ‘brok’. Leg het deeg op de bakplaat en bestrijk het met losgeklopt ei.

Decoreer het deeg met de amandelen en bestrijk het daarna nogmaals met ei.

Bak de speculaasbrok in 45-55 minuten gaar en laat het afkoelen op een rooster.
Hierna kun je er nonchalante stukken van breken.
 
Speculaaskruiden is een mengsel van diverse kruiden en specerijen. Elke bakker gebruikt zijn eigen samenstelling. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Persoonlijk vind ik anijs en kardemom erg fijne smaken, in tegenstelling tot nootmuskaat. De basis is altijd kaneel. Onderstaand recept komt ook uit de Koekjesbijbel, maar er is niks mis mee om er je eigen draai aan te geven.

8 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen kruidnagel
2 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen anijszaad
1 tl gemberpoeder
¾ tl gemalen kardemom

Bron recepten: De Koekjesbijbel – Rutger van den Broek

print
Eetplezier Foodblog Nell Nijssen

Vond je dit leuk om te lezen?

Op Eetplezier & Meer vind je nog veel meer van dit soort artikelen.
Voel je vrij om rond te kijken op mijn blog vol heerlijke recepten en persoonlijke verhalen.

Liefhebber van bijna alles wat eetbaar is. Altijd op zoek naar nieuwe smaken. Verzamelaar van veel te veel servies. Ik word vrolijk van zon en warmte, ongerepte natuur en vooral van mensen met humor.

Ik ben benieuwd wat je denkt!

2 Reacties

 1. Nicolet

  Hoi Nell, ik kan het me niet voorstellen…. van al die lekkere dingen die je noemt ga ik watertanden! Echter… ik eet er slechts met mate van omdat ik mijn slanke taille net iets meer waardeer! (En dat is na de overgang niet vanzelfsprekend meer 😉 )
  Goede herinneringen aan speculaasbrokken. Vroeger hadden we thuis in deze tijd van het jaar vaak een trommel met speculaasbrokken. Dan mocht je zelf een stuk afbreken en dat kon natuurlijk heel goed uitpakken!!

  Antwoord
  • nellnijssen

   Ik zal je hierbij een “geheim” verklappen, Nicolet: hoewel ook ik na de overgang wel wat voller ben geworden rond de heupen, is mijn gewicht nog steeds onder het gemiddelde. Daar hoef ik niets voor te doen En ter verdere informatie: ik neem echt van alles wat ik maak bescheiden porties. “Het is meer voor de smaak” zou mijn moeder zeggen, die overigens ook nog steeds slechts 53 kg weegt. Zo’n trommel met lekkers herinner ik me ook nog wel, van heeeeeel lang geleden

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Warme appeltjes uit de oven - Eetplezier & Meer - […] warmte van je eigen huis, is het gelukzalig wegdromen met een dampende kop thee of chocolademelk. Speculaasbrok ernaast en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.