“Ik ben bijna zelfvoorzienend”, kraait G. vergenoegd als hij, tijdens het ontbijt, met het broodmes een uitstekend draadje van zijn pas aangeschafte shirt zaagt. “Dat zijn we toch ook?”, repliceer ik, wijzend op de zelfgebakken crackertjes. Eensgezind maken we een opsomming van wat er in huize Eetplezier niet langer in de winkels wordt gekocht. Allereerst is daar brood, waar G. zelf het beheer over voert. Elke week draait Kaatje haar rondjes, om daarna door mijn thuisbakker opgebold, geslagen en gevormd te worden. Dat resulteert in wisselende soorten brood en broodjes.
Voorts is ook de pasta de laatste tijd altijd zelf gekneed, gewalst en gedraaid. Zelfgedraaide pasta is zoveel zachter en dus smakelijker dan de gedroogde versie. In een later blog kom ik hier zeker nog eens op terug. Wat is er nog meer zelfgemaakt te vinden in mijn provisiekast? Jam bijvoorbeeld, kweeperengelei, hazelnootpasta, likeur. Met enige regelmaat wordt yoghurt gemaakt. En mayonaise natuurlijk. IJs niet te vergeten. Vanille-extract. Gembersiroop. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Niets leuker dan bezig zijn met keuken-experimentjes, met als resultaat een eindproduct waarvan je exact weet wat erin zit.
Enkele weken geleden is de thuisbakkerij begonnen met een verkenningstocht naar crackers. Matses werden het. Zoals met alles de eerste keer: het vergt enige oefening alvorens je een perfect eindproduct in elkaar hebt weten te knutselen. Dat geldt ook voor dit knäckebröd met sesam en zonnebloempitten. Meteen na de eerste insnijding, ontdekte ik dat dit niet het formaat van de reguliere cracker zou worden. Zo werden het vanzelf mini-knäckebrödjes dus, formaat toastje. Kleintje knäckebröd: een tikkie kleiner, maar net zo lekker. Mag je er stiekem gewoon twee van nemen *grinnik*.
Knäckebröd met sesam en zonnebloempitten
Ingrediënten:
25 gr verse gist (of 8 gr instant)
225 ml lauwwarm water
200 gr volkorenmeel
150 gr bloem
15 gr geplette haver
6 gr suiker
1 tl zout
2 el olie
zonnebloempitten, voor de garnering
sesamzaad, voor de garnering
Bereidingswijze:
Los de gist op in het lauwwarme water. Voeg dit bij de overige ingrediënten en kneed tot een glad deeg.
In het begin lijkt het erg droog, maar na 7-10 minuten heb je een mooi elastisch deegje.
Dek af en zet 1 uur in de koeling.
Verwarm de oven voor tot 210 °C (190˚ hete lucht)
Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een grote plak met een dikte van circa 4 millimeter.
Leg de plak op een bakplaat bekleed met bakpapier. Snijd er nu rechthoekjes van. (Dit gaat heel goed met een pizzasnijder).
Maak de bovenkant van het deeg een beetje nat met een kwastje en bestrooi met wat zonnebloempitten en sesamzaadjes. Rol de pitten lichtjes vast met de deegroller.
Laat de crackers een halfuur staan voor je ze afbakt in de voorverwarmde oven. Draai het knäckebröd na circa 25-30 minuten om en zet de oven uit.
Zet de deur van de oven open en laat de crackers een beetje uit de oven steken. Op deze manier krijgen ze nog wel wat warmte en worden ze mooi krokant. Zolang ze zacht aan blijven voelen, geef je ze nog wat warmte.
Bron recept: Dips – Ramon Brugman
0 reacties